Επιστήμονες «έφτασαν» για πρώτη φορά στον πυρήνα της Γης

2
47

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Ξεκίνησε επισήμως την Πέμπτη το πρωτοποριακό επιστημονικό πείραμα για τη «δημιουργία» των συνθηκών που επικρατούν στο κέντρο της Γης.

Στο πλαίσιο του πειράματος, που διεξάγεται στο ερευνητικό κέντρο «Synchrotron Radiation Facility», οι επιστήμονες θα υποβάλλουν, μέσω ακτινών Χ, σίδηρο και άλλα υλικά σε εξαιρετική πίεση και υπερβολικά υψηλές θερμοκρασίες.

Οι ερευνητές ελπίζουν ότι ο τρόπος με τον οποίο θα απορροφηθούν οι ακτίνες Χ θα μας δώσει πληροφορίες σχετικά με τις μυστηριώδεις διαδικασίες που συντελούνται στον πυρήνα της Γης.

Για παράδειγμα, το πείραμα ενδέχεται να εξηγήσει γιατί κατά καιρούς αντιστρέφεται η πολικότητα του γήινου μαγνητικού πεδίου.

Οι επιστήμονες ποτέ δεν θα καταφέρουν να φτάσουν στον πυρήνα της Γης, που βρίσκεται περίπου 3.000 χιλιόμετρα κάτω από τον βυθό της θάλασσας, γι’ αυτό και οι έρευνες περιορίζονται στο εξωτερικό στρώμα, τον φλοιό.

Ως εκ τούτου η συλλογή πληροφοριών για τις συνθήκες που επικρατούν στον πυρήνα, για τις μεταβολές στο μαγνητικό πεδίο και για την επίδραση που έχουν σε αυτό οι σεισμοί, γίνεται μόνο μέσω πειραμάτων και προσομοιώσεων.

econews

2 Σχόλια

  1. Η ΠΙΟ ΛΟΓΙΚΗ ΑΠΟΨΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΤΟΥ ΠΥΡΗΝΑ ΤΗΣ ΓΗΣ, ΜΕ ΤΗΝ ΤΡΙΒΗ ΤΩΝ ΠΑΓΩΝ ΠΑΝΩ ΣΤΑ ΠΕΤΡΩΜΑΤΑ ΤΗΣ ΓΗΣ ΠΑΡΑΧΘΗΣΑΝ ΤΡΙςΕΚΑΤΟΜΥΡΙΑ ΒΟΛΤ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ Η ΑΙΤΙΑ ΤΗΣ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ ΤΟΥ ΠΥΡΗΝΑ ΑΦΟΥ ΛΟΓΩ ΤΟΥ ΠΑΓΟΥ ΕΓΚΛΩΒΙΖΟΝΤΑΝ ΣΤΟΝ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΤΗΣ ΕΑΥΤΟ.ΟΤΑΝ ΕΦΤΑΣΕ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΣΕ ΤΕΤΟΙΟ ΙΚΑΝΟ ΒΑΘΜΟ ΝΑ ΑΝΑΦΛΕΓΟΥΝ ΤΑ ΜΑΓΜΑΤΑ ΚΑΙ ΕΤΣΙ ΟΙ ΠΑΓΟΙ ΑΡΧΙΣΑΝ ΝΑΛΕΙΩΝΟΥΝ ΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΝΤΑΙ ΥΔΡΑΤΜΟΙ ΠΟΥ ΚΑΘΑΡΙΣΑΝ ΤΗΝ ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΑ, ΚΑΙ ΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΟΥΝ ΟΙ ΜΟΝΟΚΥΤΑΡΟΙ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ

  2. ΑΝ ΘΕΛΟΥΜΕ ΝΑ ΜΕΤΡΗΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΜΑΓΝΗΤΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΤΟΥ ΠΥΡΗΝΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΖΥΓΙΣΟΥΜΕ ΕΝΑ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΣΕ ΒΑΘΟΣ 3000 ΧΙΛΙΟΜΕΤΡΩΝ. ΠΩς;ΝΑ ΤΟ ΖΥΓΙΣΟΥΜΕ ΣΤΑ ΧΙΛΙΑ ΜΕΤΡΑ ΚΑΙ ΣΤΑ ΔΥΟ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΜΕΤΡΑ Η ΔΙΑΦΟΡΑ ΠΟΥ ΘΑ ΠΡΟΚΕΙΠΤΕΙ ΑΝ ΠΟΛΛΑΠΛΑΣΙΑΣΤΕΙ ΕΠΙ ΤΗΣ ΑΥΞΗΣΗΣ ΑΠΟ ΤΑ ΧΙΛΙΑ ΣΤΑ ΔΥΟ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΕΠΙ ΤΡΕΙΣ ΧΙΛΙΑΔΕΣ.ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΒΑΘΟΣ ΤΟΥ ΠΥΡΗΝΑ ΑΠΟ ΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ ΒΡΙΣΚΟΥΜΕ ΤΟ ΑΚΡΙΒΕΣ ΔΥΝΑΜΙΚΟ ΤΗΣ,

Comments are closed.