ΕΕ: Διπλασιασμός επενδύσεων στα δίκτυα ηλεκτρισμού με «ενεργειακά» ομόλογα

0
6

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρέπει να διπλασιάσουν τις επενδύσεις τους στην κατασκευή ενεργειακών δικτύων στη δεκαετία 2020-2030, αν επιθυμούν να απεξαρτηθούν από τον άνθρακα, αναφέρει το think tank European Climate Foundation (ECF).

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ανεβάσει τον πήχυ της παραγωγής ηλεκτρισμού από καθαρή ενέργεια ως το 2050, κατόπιν της επιστημονικής έρευνας που θέτει στόχο μείωσης εκπομπών αερίων κατά 80% ως 95% προκειμένου να ανασχεθεί η Κλιματική Αλλαγή.

Όσον αφορά στον “κοντινό” στόχο του 2020 που προβλέπει αντικατάσταση του άνθρακα σε ποσοστό 20% από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, τα κράτη-μέλη πρέπει να αυξήσουν τις γραμμές ηλεκτροδότησης κατά 14%, ή 42.000 χιλιόμετρα, με το κόστος να υπολογίζεται σε 628 εκατ. ευρώ.

Το κόστος υποδομών ηλεκτροδότησης, βάσει των παραπάνω στόχων για το 2050, εκτινάσσεται σε 1,2 τρισ. ευρώ για τη δεκαετία 2020-2030.

Αν η ΕΕ υλοποιήσει τα σχέδιά της, το 50% της ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη θα παράγεται από ΑΠΕ, το 34% από ορυκτά καύσιμα και 16% από πυρηνικά.

Το μείζον ζήτημα της χρηματοδότησης σχεδιάζεται να αντιμετωπιστεί με την έκδοση “ενεργειακών” ομολόγων, εγγυημένων με στοιχεία ενεργητικού, ήτοι τις ενεργειακές υποδομές.

Η αναφορά του ECF συντάχθηκε σε συνεργασία με το Ιmperial College του Λονδίνου, στελέχη της Royal Dutch Shell και άλλων εταιρειών τεχνολογίας και κατασκευών.

econews

Σχόλια