Φυτοφάρμακα: ασφαλέστερα τα ντόπια προϊόντα – Νέα στοιχεία

0
6

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Αυξημένες είναι τα τελευταία δυο χρόνια οι ανιχνεύσεις υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων σε δείγματα φρούτων και λαχανικών, όπως δείχνουν οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της ιστοσελίδας ethnos.gr , οι επιστήμονες δεν ερμηνεύουν την αύξηση αυτή ως στοιχείο υποβάθμισης της ποιότητας των τροφίμων, αλλά θεωρούν ότι συνδέεται με την προσαρμογή της μεθόδου μέτρησης για τα κατάλοιπα και την ένταξη νέων στόχων στις μετρήσεις.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία του Περιφερειακού Κέντρου Προστασίας Φυτών και Ποιοτικού Ελέγχου Θεσσαλονίκης, από τα 839 δείγματα (684 εγχώρια και 155 εισαγόμενα) που ελέγχθηκαν τα έτη 2009-2010, το 50,8% δεν είχε ανιχνεύσιμα υπολείμματα φυτοφαρμάκων.

Το ποσοστό των φρούτων με ανιχνεύσιμα υπολείμματα (73,3%) ήταν μεγαλύτερο συγκριτικά με εκείνο των λαχανικών (29,1%), αλλά στην πλειονότητά τους οι συγκεντρώσεις δεν ξεπερνούσαν τα επιτρεπόμενα όρια.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, στα εγχώρια φρούτα, το ποσοστό των δειγμάτων με ανιχνεύσιμα υπολείμματα φυτοφαρμάκων δεν διέφερε μεταξύ των δύο ετών (2009 – 2010). Αντίθετα, στα εισαγόμενα φρούτα παρουσιάστηκε αύξηση από 46,2% (2009) σε 84,6% (2010).

Τα στοιχεία του Περιφερειακού Κέντρου Προστασίας Φυτών Θεσσαλονίκης θα παρουσιαστούν στο πλαίσιο του συνεδρίου με θέμα «Γεωργικά Φάρμακα στα Τρόφιμα και στο Περιβάλλον στις Μεσογειακές Χώρες», που θα πραγματοποιηθεί από την Τετάρτη 9 έως και την Παρασκευή 11 Νοεμβρίου στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών  του Α.Π.Θ.

econews

Σχόλια