«Ρομποτάκια» για την προστασία του περιβάλλοντος

2
6

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Ένα ελικοπτεράκι και μία τηλεκατευθυνόμενη πλάβα, που κατασκευάσθηκε από Έλληνα μοντελιστή χρησιμοποιούνται για περιβαλλοντικές μετρήσεις στην περιοχή της Θεσσαλονίκης.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ – ΜΠΕ, το ελικοπτεράκι είναι εξοπλισμένο με κάμερα υψηλής ανάλυσης, η οποία τραβά φωτογραφίες υψηλής ανάλυσης για τη βλάστηση και την κατάσταση της παράκτιας ζώνης ενός υγροβιότοπου.

Σε ό,τι αφορά την τηλεκατευθυνόμενη πλάβα, κατασκευάστηκε για τη διενέργεια δειγματοληψιών νερού σε υδροβιότοπουςπου δεν προσεγγίζονται εύκολα λόγω της λάσπης.

Σύμφωνα με τον επίκουρο καθηγητή γεωπονίας του ΑΠΘ, Σταύρο Βουγιούκα, πρόκειται για δύο σημαντικά εργαλεία περιβαλλοντικής παρακολούθησης.

Σημειώνεται ότι κατασκευαστής της τηλεκατευθυνόμενης πλάβας είναι ο 33χρονος μοντελιστής από την Ξάνθη Βασίλης Λιακόπουλος, ο οποίος στην ουσία έφτιαξε μία πλωτή σχεδία, με επιφανειακό έλικα αεροσκάφους, που μπορεί να κινηθεί σε αβαθή νερά.

Πηγή ΑΠΕ – ΜΠΕ

2 Σχόλια

  1. Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί ονομάζονται ρομποτικά τα μη επανδρωμένα οχήματα.
    Στην ουσία είναι τηλεκατευθυνόμενα οχήματα απο κάποιον άνθρωπο.
    Η έννοια του ρομπότ πάντοτε νόμιζα ότι αφορούσε αυτόματες μηχανές ή με αυτόνομη λειτουργία.
    Βέβαια αν η επιστήμη της ρομποτικής τα θεωρεί ρομπότ η γνώμη μου περιττεύει.

  2. Σύμφωνώ με την ερώτηση αλλα πρόκειται πράγματι για δυο ρομποτικές πλατφόρμες οι οποίες εκτελούν αυτόνομη πλοήγηση και φέρουν ενσωματωμένους μηχανισμούς τόσο για την πορεία τους όσο και για τις ενεργειες που εκτελούν στο πεδίο. Η ανθρώπινη παρουσία ειναι μονο για περ’ίπτωση σφάλματος των συστημάτων. Απλα δεν εχει γίνει ορθή διατύπωση στο δημοσίευμα.

Comments are closed.