Συμφωνία για κυβέρνηση συνεργασίας – Οι επικρατέστεροι για την πρωθυπουργία

0
2

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

«Στη συνάντηση συμφωνήθηκε να συγκροτηθεί μια νέα κυβέρνηση με στόχο να οδηγήσει τη χώρα άμεσα σε εκλογές, μετά την υλοποίηση των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 26ης Οκτωβρίου. Για τον προσδιορισμό των υποχρεώσεων που απορρέουν για την υλοποίηση των αποφάσεων της 26ης Οκτωβρίου και το χρονικό πλαίσιο που απαιτείται, θα γίνει άμεσα συνάντηση εκπροσώπων των δύο πλευρών.

»Ο πρωθυπουργός κ. Γιώργος Παπανδρέου έχει ήδη δηλώσει ότι δεν θα ηγηθεί της νέας κυβέρνησης. Αύριο θα υπάρξει νέα επικοινωνία του πρωθυπουργού και του αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης για το πρόσωπο του νέου πρωθυπουργού και της νέας κυβέρνησης.

»Αύριο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα συγκαλέσει σύσκεψη των αρχηγών των πολιτικών κομμάτων».

Με αυτή τη λακωνική ανακοίνωση επικυρώθηκε η καταρχήν συμφωνία Παπανδρέου-Σαμαρά για σύσταση κυβέρνησης συνεργασίας, μετά την αποδοχή του πρωθυπουργού της προϋπόθεσης που έθεσε ο πρόεδρος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης να μην συμμετάσχει στο νέο κυβερνητικό σχήμα.

Τα επιτελεία του Πασόκ και της Νέας Δημοκρατίας βρίσκονται σε διαβουλεύσεις για τη σύνθεση της νέας κυβέρνησης που θα επιφορτιστεί με το έργο της επικύρωσης της συμφωνίας της 27ης Οκτωβρίου και της εκταμίευσης της έκτης δόσης.

Επικρατέστερο όνομα για να διαδεχθεί το Γιώργο Παπανδρέου στην πρωθυπουργία είναι αυτό του Λουκά Παπαδήμου, ενώ έχουν ακουστεί εκείνα των Πέτρου Μολυβιάτη και Σταύρου Δήμα. Η οριστική απόφαση θα ληφθεί τη Δευτέρα.

ΚΚΕ, ΣΥΡΙΖΑ και Δημοκρατική Αριστερά δεν αποδέχθηκαν την πρόσκληση του Προέδρου της Δημοκρατίας για σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, ενώ ο ΛΑΟΣ έκανε λόγο για χαμένο πολιτικό χρόνο.

Η νέα κυβέρνηση αναμένεται να ορκιστεί την Τρίτη.

econews

 

Σχόλια