Λίμνη Κορώνεια: νέα παραπομπή στο Ευρωδικαστήριο

0
7

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο παραπέμπει εκ νέου η Κομισιόν την Ελλάδα για τη λίμνη Κορώνεια.

Σύμφωνα με το ethnos.gr, ο περιφερειακός σύμβουλός Κεντρικής Μακεδονίας, Μιχάλης Τρεμόπουλος, ανέφερε κατά τη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου ότι η Ελλάδα παραπέμπεται λόγω μη λήψης των αναγκαίων μέτρων για την αποφυγή υποβάθμισης της λίμνης Κορώνειας, επικαλούμενος έγγραφο της ειδικής νομικής υπηρεσίας των ελληνικών Αρχών στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή προς το ΥΠΕΚΑ.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υποστηρίζει ότι παραβιάζονται οι ευρωπαϊκές οδηγίες για την διατήρηση των φυσικών οικοτόπων, λόγω υποβάθμισης της ζώνης ενεργούς πολεοδομίας της περιοχής, εξαιτίας παράνομων γεωτρήσεων, άρδευσης και απόρριψης βιομηχανικών αποβλήτων.

Παράλληλα εκτιμά ότι παραβιάζεται η ευρωπαϊκή οδηγία για την επεξεργασία των αστικών λυμάτων, λόγω μη ολοκλήρωσης του δικτύου αποχέτευσης, και επεξεργασίας αστικών λυμάτων του οικισμού Λαγκαδά.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, στην ανάλυσή της η Κομισιόν επικεντρώνει ενδεικτικά την προσοχή της σε συγκεκριμένες δράσεις ιδιαίτερης σημασίας για τη συμμόρφωση των ελληνικών αρχών, ώστε να επισημανθεί ότι το master plan δεν έχει ακόμη υλοποιηθεί.

Πιο συγκεκριμένα, εκτιμά ότι δεν προχώρησε η χρηματοδότηση ιδιωτικών επενδύσεων για αλατούχα απόβλητα, η σύνταξη μελέτης έργων κατασκευής αρδευτικών δικτύων, η δημιουργία έργων λιμνοδεξαμενών ωρίμανσης, το κλείσιμο των παράνομων γεωτρήσεων κ.α.

econews

Σχόλια