ΑΡΧΕΛΩΝ: ακόμα δύο χελώνες απελευθερώθηκαν τον Οκτώβριο

0
4

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Στις 31 Οκτωβρίου, ημέρα που γιορτάζεται το Halloween στη Δύση, προγραμματίστηκε και η απελευθέρωση δύο ακόμη χελωνών ύστερα από περίθαλψη στο Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ.

Ο «Πέτρος», μια τυχερή νεαρή Caretta caretta, διασώθηκε μέσα από το λιμάνι του Πειραιά στις 17 Μαϊου 2011. Αφού οδηγήθηκε για ακτινογραφίες στο διαγνωστικό κέντρο BIOCARE, διαγνώστηκε με δύο τραυματισμένα πτερύγια. Παρέμεινε για μερικούς μήνες σε μια μικρή δεξαμενή του Κέντρου του ΑΡΧΕΛΩΝ, όπου σταδιακά επανέρχονταν οι χαμένες του δυνάμεις. Μόλις παρουσιάστηκε βελτίωση στα τραύματά του, προστέθηκε κι άλλο νερό στη δεξαμενή του και επαναλήφθηκαν ακτινογραφίες για επιβεβαίωση.

Ύστερα από πέντε μήνες περίθαλψης στο Κέντρο Διάσωσης, η κτηνίατρος Λητώ Κριτσέλη έδωσε το πράσινο φως για την απελευθέρωση.

Ο Πέτρος αφέθηκε στα ανοιχτά άλλα λόγω άγχους παρέμενε στην επιφάνεια κι έτσι οι υπεύθυνοι του ΑΡΧΕΛΩΝ τον γύρισαν στο Κέντρο για μια ακόμη εβδομάδα παραμονής.

Έως τότε, ο «Αχιλλέας» ήταν επίσης έτοιμος να αφήσει το Κέντρο του ΑΡΧΕΛΩΝ. Αυτή η επίσης νεαρή χελώνα, βρέθηκε στη Μύκονο μερικές μέρες πριν τον «Πέτρο». Είχε καταπιεί δύο αγκίστρια, το ένα ήταν μικρό και εντοπίστηκε στο κατώτερο τμήμα του εντέρου. Το απέβαλε τελικά από μόνος του.

Το άλλο, πιο μεγάλο, βρέθηκε στον οισοφάγο. Αφού ανέκτησε λίγες δυνάμεις, η Λητώ αποφάσισε να του αφαιρέσει το αγκίστρι με χειρουργική επέμβαση.

Η ανάρρωση του «Αχιλλέα» καθυστέρησε περισσότερο απ’ ότι υπολογιζόταν.

Αφού ήταν και οι δύο χελώνες μικρές σε μέγεθος, ο ΑΡΧΕΛΩΝ επικοινώνησε με τον David από το AQUA DIVERS CLUB, ο οποίος βοηθάει τα τελευταία τρία χρόνια σε απελευθερώσεις νεαρών χελωνών με σκάφος.Παρέχει επίσης στήριξη ως χορηγός, προσφέροντας στον ΑΡΧΕΛΩΝ ένα μέρος από τα χρήματα για κάθε μάθημα κατάδυσης.

Όλα εντέλει πήγαν καλά και ο «Πέτρος» μαζί με τον «Αχιλλέα» απελευθερώθηκαν με επιτυχία.

Ο αριθμός τραυματισμένων χελωνών που περιθάλπονται αυτή τη στιγμή στο Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ έχει μειωθεί στις 29 χελώνες από 39 τον Αύγουστο, ενώ 21 έχουν απελευθερωθεί από την αρχή του 2011.

Μπορείτε να τις επισκεφθείτε στο Κέντρο Διάσωσης (3η Μαρίνα Γλυφάδας) τα Σαββατοκύριακα μεταξύ 11:00πμ – 17:00μμ με ελεύθερη είσοδο.

Σχόλια