Αιολικό «μαζεύει» τον αέρα των φορτηγών στους αυτοκινητόδρομους

1
68

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Μια πρωτοποριακή αιολική μονάδα που συλλέγει και αξιοποιεί τις αέριες μάζες που μετακινούνται από το πέρασμα των φορτηγών και άλλων μεγάλων οχημάτων στους εθνικούς δρόμους ανάπτυξε μια γαλλική εταιρεία στη Βουργουνδία.

Την αιολική μονάδα κάθετου άξονα ανέπτυξαν το κέντρο τεχνολογίας Cetim και η εταιρεία CITA Productions, που παρότι εξειδικεύεται στα υδραυλικά συστήματα πυρηνικών μονάδων αποφάσισε να πραγματοποιήσει μια “στροφή” προς τις πράσινες τεχνολογίες.

Η πρώτη πιλοτική μονάδα έχει εγκατασταθεί στον εθνικό δρόμο Α6 κοντά στη πόλη Οσέρ.

Σκοπός των κατασκευαστών είναι όλες οι ηλεκτροδοτούμενες εγκαταστάσεις των εθνικών οδών της Γαλλίας να γίνουν ενεργειακά αυτόνομες , τοποθετώντας ανά 10 ή 15 χιλιόμετρα τα εναλλακτικά αιολικά.

Ήδη η εταιρεία Autoroutes Paris Rhin Rhône που εγκαθιστά κάμερες και συστήματα καταμέτρησης οχημάτων στις εθνικές οδούς έχει εκφράσει ενδιαφέρον, καθώς οι συσκευές της θα μπορούσαν να ηλεκτροδοτηθούν εξολοκλήρου από την αιολική ενέργεια των φορτηγών.

econews

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Πολύ ενδιαφέρουσα εφαρμογή. Θα μπορούσε να έχει και στην Ελλάδα αξιόλογα αποτελέσματα. Παράλληλα μια εφαρμογή μικρών ανεμογεννητριών στην κορυφή των στύλων φωτισμού των εθνικών μας δρόμων θα ήταν μια αποδοτική επένδυση. Ας λάβουμε υπ” όψιν ότι μεγάλα κομμάτια του εθνικού δικτύου διέρχονται από περιοχές με έντονο αιολικό δυναμικό.

Comments are closed.