Ενεργειακή αποδοτικότητα: πιο ελαστικά μέτρα ζητούν κράτη-μέλη της ΕΕ

0
10

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Οι στόχοι που τίθενται στο προσχέδιο της κοινοτικής Οδηγίας για την ενεργειακή αποδοτικότητα τυγχάνουν αμφισβήτησης από κράτη-μέλη της ΕΕ, με τους Βρετανούς και τους Ολλανδούς να πιέζουν για την ολοκληρωτική κατάργηση ορισμένων προβλέψεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες της ιστοσελίδας EurActiv, μια από αυτές είναι η υποχρέωση για ανακαίνιση του 3% των δημοσίων κτηρίων κάθε χρόνο, καθώς κάποια κράτη-μέλη αντιμετωπίζουν δημοσιονομική στενότητα.

Τα κτήρια αποτελούν ένα πολύ σημαντικό τομέα καθώς αντιστοιχούν στο 40% της πρωταρχικής κατανάλωσης ενέργειας στην Ευρώπη και στο 36% των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.

Στην οδηγία περιλαμβάνονταν μόνο τα δημόσια κτήρια, ενώ εξαιρούνταν εκείνα που χρησιμοποιούνταν για κατοίκηση (12% των συνολικών κατοικιών στην Ευρώπη είναι δημόσιες), όπως επίσης και επιφάνειες μικρότερες των 250 τετραγωνικών μέτρων, όπως τα ταχυδρομεία.

Το αναθεωρημένο κείμενο προτείνει επέκταση της εξαίρεσης στα κτήρια έως 500 τ.μ.

Άλλες εξαιρέσεις περιλαμβάνουν την μη υποχρέωση των εταιρειών ενέργειας να εξοικονομούν ενέργεια σε ποσοστό 1,5% ετησίως, η οποία επεκτάθηκε στις μικρές επιχειρήσεις που απασχολούν έως 50 άτομα και έχουν κύκλο εργασιών μέχρι 8 εκατ. ευρώ ετησίως.

“Πρόκειται για μια ενορχηστρωμένη και πολύ καλά οργανωμένη απόπειρα να καταργηθούν οι στόχοι εξοικονόμησης ενέργειας” δήλωσε στο EurActiv o υπεύθυνος Τύπου των Φίλων της Γης (Friends of the Earth), Μπρουκ Ράιλυ.

Οι επενδύσεις ενεργειακής αποδοτικότητας προσφέρουν εξαιρετικές μακροπρόθεσμες προοπτικές, ωστόσο ορισμένα κράτη-μέλη της ΕΕ εξέφρασαν ανησυχίες σχετικά με τα βραχυπρόθεσμα κόστη που συνεπάγεται η Οδηγία.

Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις τονίζουν πως πρόκειται για μια εξουδετέρωση της Οδηγίας συγκριτικά με τις αρχικές της επιδιώξεις.

Στις 24 Νοεμβρίου θα παρουσιαστεί στους υπουργούς Ενέργειας της ΕΕ η αναφορά προόδου της Οδηγίας.

econews

Σχόλια