Άγρια πέστροφα: ετήσια απαγόρευση αλιείας στο Νέστο

1
284

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Από την 1η Νοεμβρίου 2011 έχει απαγορευτεί, με Απόφαση Αντιπεριφερειάρχη Δράμας, η αλιεία ιχθύων και λοιπών υδρόβιων οργανισμών, με κάθε μέσο και εργαλείο σε όλους τους παραποτάμους, υδατορέματα και πηγές του υδάτινου συστήματος του ποταμού Νέστου και ενδεικτικά: Δεσπάτη, Βαθύρεμα (Μούσδελη), Διαβολόρεμα, Στραβόρεμα, Αρκουδόρεμα και τα υπόλοιπα ρέματα.

Όπως σημειώνεται στην απόφαση, η απόλυτη απαγόρευση αλιείας στα παραπάνω ρέματα αποσκοπεί στην προστασία των πληθυσμών ψαριών και ιδιαίτερα της άγριας πέστροφαςπου διαβιούν σε αυτά τα επιφανειακά νερά και δέχονται έντονη πίεση από την παράνομη αλιεία.

Θα πρέπει να πούμε πως στο σπορ της αλιείας στα ρέματα και τους παραπόταμους του Νέστου δεν επιδίδονται μόνο πολλοί Έλληνες, αλλά τελευταία έχουμε επισκέψεις και από τους γείτονες Βούλγαρους που έρχονται να ψαρέψουν στο Νέστο ή στα ρέματα.

Η απαγόρευση θα διαρκέσει μέχρι και την Τετάρτη 31η Οκτωβρίου 2012.

Υπεύθυνες Αρχές για την τήρηση της απόφασης είναι Αστυνομικά Τμήματα της περιοχής, τα Δασαρχεία και όλες οι ανακριτικές Αρχές σε συνεργασία με το Τμήμα Αλιείας της Περιφερειακής Ενότητας Δράμας. Οι παραπάνω φορείς κάνουν έκκληση για υποστήριξη των προστατευτικών ενεργειών τους από τους φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, τους κατοίκους, αλλά και τους πολίτες της περιοχής, εφόσον πρόκειται για μια από τις σημαντικότερες δράσεις περιβαλλοντικής προστασίας στην περιοχή.

Η απαγόρευση συνεχίζει την περσινή Απόφαση Νομάρχη, αφού με εισήγηση του Τμήματος Αλιείας η άγρια πέστροφα (Salmo macedonicus) που διαβιεί στα παραπάνω επιφανειακά νερά δέχεται έντονη πίεση από την παράνομη αλιεία.

econews

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Ένα μεγάλο μπράβο για την απόφαση της απαγόρευσης, διότι εάν κρίνω από το διαβολόρεμα το οποίο αποπειράθηκα να ψαρέψω, ως νέος κάτοικος της Ξάνθης, και εξασκώντας το ψάρεμα της πέστροφας 20 χρόνια με το μοναδικό επιτρεπτό τρόπο το καλάμι, δεν έχω συναντήσει μεγαλύτερη καταστροφή. Μέχρι τα Διπόταμα δεν υπάρχει καμία ζωή και από εκεί και πάνω ψαρεύοντας τουλάχιστον 3 ώρες κτύπησε μόνο 1 ψάρι. Μακάρι να μπορέσουν να προστατέψουν όλα τα ποτάμια της περιοχής, διότι πρόκειται για υπέροχη άγρια ομορφιά.

Comments are closed.