Θεσσαλονίκη: Φεστιβάλ Γαστρονομίας 4 με 6/11

0
3

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Η 15η Μπιενάλε Νέων της Μεσογείου, ολοκληρώνει το κύριο πρόγραμμά της με την δράση της Γαστρονομίας, που θα πραγματοποιηθεί 4 με 6 Νοεμβρίου στην Αποθήκη 13, στο Λιμάνι της Θεσσαλονίκης.

Cooking demos, ανοιχτές συζητήσεις με θέμα «Νέοι και Γαστρονομία», cooking party… θα συμπληρώσουν την τελευταία δράση της φετινής διοργάνωσης.

Αναγνωρίζοντας ότι πάνω στο στρωμένο τραπέζι παίρνουμε μαθήματα οικονομίας, γεωγραφίας, αισθητικής, ιστορίας, αλλά και παράδοσης των λαών, η Biennale συμπεριλαμβάνει τη γαστρονομία στο πεδίο των δράσεών της.

Και τι ευχάριστη συγκυρία! Η γαστρονομία, ως δημιουργική έκφραση των νέων, σε μια μεγάλη γιορτή των νέων στη Θεσσαλονίκη, με θέμα Symbiosis! Στην πόλη που εδώ και δυόμιση χιλιετίες είναι σταθμός λαών και πολιτισμών. Ξένοι με διαφορετικές εθνικότητες, θρησκείες, συνήθειες, ήθη και έθιμα έγιναν κάτοικοί της. Η συμβίωσή τους (Symbiosis) κατέληξε στην ενσωμάτωση νέων ιδεών στις εκφράσεις της καθημερινής ζωής. Κορυφαίο παράδειγμα η ξακουστή στο πανελλήνιο, γαστρονομία της Θεσσαλονίκης.

Στη «15η Biennale Νέων Δημιουργών της Ευρώπης και της Μεσογείου» 9 νέοι θα ρίξουν μια «μελλοντολογική» ματιά σε εδέσματα της πατρίδας τους (Λίβανος, Ιταλία, Ισπανία, Παλαιστίνη, Κόσσοβο, Άγιος Μαρίνος) θα μαγειρέψουν μπροστά στο κοινό, θα μοιραστούν την αγάπη τους για την κουζίνα της πατρίδας τους με το κοινό της πόλης σε ένα μεγάλο μαγειρικό πάρτι.

Και το πιο σημαντικό! Η Gastronomy – Symbiosis εγκαινιάζει το Φεστιβάλ Γαστρονομίας Θεσσαλονίκης. Έναν καινούργιο θεσμό της πόλης, η οποία δηλώνει αποφασισμένη να κατακτήσει τη θέση της στον σύγχρονο, παγκόσμιο γαστρονομικό χάρτη.

Το πρόγραμμα της δράσης έχει ως εξής :

Παρασκευή 4 Νοεμβρίου

19.00 – 20.30: Μαγειρικές επιδείξεις
Μαγειρεύουν οι “καλλιτέχνες της γαστρονομίας”:

– Lorena Martinez, Murcia – Ισπανία. Κουζίνα βασισμένη στα τοπικά προϊόντα και τη λεπτομέρεια των μαγειρικών τεχνικών.
– Alessia Galetta, Ρώμη – Ιταλία. Χορτοφαγικό μενού στο οποίο τα ιταλικά προϊόντα συναντούν τις «ξένες» παρασκευές.
– Issa Salman & Elias Bassous, Ιερουσαλήμ – Παλαιστίνη. Μενού που αναδεικνύει τον πλούτο της κουζίνας της ανατολής και τη θέση της στον κόσμο.
– Nurhan Quehaja Nimani, Πρίστινα – Kosovo. Χορτοφαγικό μενού, γεύσεις από την Αλβανία, την Τουρκία, τη Μέση Ανατολή, τη Μεσόγειο.

19.00 – 20.30: Αρμονία κρασιών και εδεσμάτων
Η οινοχόος Κυριακή Παναγιώτου προτείνει κρασιά από τον αμπελώνα της Βορείου Ελλάδος που αναδεικνύουν τον αρωματικό και γευστικό χαρακτήρα των εδεσμάτων που ετοιμάζουν οι chef.

Σάββατο 5 Νοεμβρίου

18.00 – 19.30: Μαγειρικές επιδείξεις
Μαγειρεύουν οι “καλλιτέχνες της γαστρονομίας”:

– Antonio Capafons Barreto, Valencia – Ισπανία. Παραδοσιακά πιάτα της Valencia και της Ισπανίας ετοιμάζονται χρησιμοποιώντας σύγχρονες τεχνικές μαγειρικής.
– Giacomo Amicucci, Γαληνότατη Δημοκρατία του Αγίου Μαρίνου. Απλά, φτηνά υλικά, ευρέως διαδεδομένα στη Μεσόγειο και «μίξη» διαφορετικών παραδόσεων.
– Tarek Al Kawas, Βηρυτός – Λίβανος. Τα πιο γνωστά πιάτα του Λιβάνου σερβιρισμένα με σύγχρονο τρόπο.
– Omar Almkhallalati, Δαμασκός – Συρία. Η παραδοσιακή συριακή κουζίνα με μια ματιά «παγκοσμιοποίησης».

18.00 – 19.30: Αρμονία κρασιών και εδεσμάτων
Η οινοχόος Κυριακή Παναγιώτου προτείνει κρασιά από τον αμπελώνα της Βορείου Ελλάδος που αναδεικνύουν τον αρωματικό και γευστικό χαρακτήρα των εδεσμάτων που ετοιμάζουν οι chef.

19.30 : Ανοιχτή συζήτηση «Νέοι και γαστρονομία»
Επαγγελματίες από τον χώρο της γαστρονομίας και του κρασιού μοιράζονται τις εμπειρίες και τις ανησυχίες τους για το μέλλον.

Κυριακή 6 Νοεμβρίου

13.00 – 16.00: Μαγειρικό Πάρτι
Οι 9 chef μαγειρεύουν και εμείς δοκιμάζουμε τις δημιουργίες τους σε ένα μεγάλο μαγειρικό πάρτι.

econews

Σχόλια