Φωτοβολταϊκά: «αλλού το πρόβλημα και όχι στις εγγυημένες τιμές» λέει ο ΠΑΣΥΦ

0
2

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Άλλες είναι οι προτεραιότητες για τον εξορθολογισμό της αγοράς φωτοβολταϊκών και όχι το ύψος των εγγυημένων τιμών προς τους παραγωγούς σύμφωνα με τον Πανελλήνιος Σύνδεσμος Φωτοβολταϊκών.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο ΠΑΣΥΦ καλεί το υπουργείο να εργαστεί προς την πάταξη της γραφειοκρατίας, την αποκατάσταση της ρευστότητας, τον ορθό υπολογισμό του τέλους ΑΠΕ, τη σωστή διαμόρφωση της Οριακής Τιμής Συστήματος και στη συνέχεια να επανεξετάσει μείωση των εγγυημένων τιμών (feed-in-tarif).

Προειδοποιεί δε πως κάθε μείωση των εγγυημένων τιμών ως το τέλος του 2012 θα τον βρει αντίθετο και καλεί το Σύνδεσμο Εταιρειών Φωτοβολταϊκών (ΣΕΦ) να ξεκαθαρίσει τη θέση του στο ζήτημα.

Αναλυτικότερα, ανακοίνωση του ΠΑΣΥΦ έχει ως εξής:

—Εγγυημένες τιμές

«Μετά την συνάντηση των φορέων ΑΠΕ στις 07-10-2011 παρατηρείται έντονη συζήτηση γύρω από τις εγγυημένες τιμές συστήματος για τα φωτοβολταϊκά.

Ο ΠΑ.ΣΥ.Φ επαναλαμβάνει τη θέση του ότι λόγω του επενδυτικού περιβάλλοντος στην χώρα μας οποιαδήποτε αλλαγή στα feed in tariff καμία βελτίωση δεν θα επιφέρει σε κανένα τομέα, αντιθέτως θα δημιουργήσει πολλά προβλήματα σε όλο τον χώρο των Φ/Β.

Στη συνάντηση με το υπουργείο ζητήθηκε να κατατεθούν οι επίσημες προτάσεις των Φορέων πράγμα το οποίο και έγινε. Σε καμία από τις επίσημα κατατεθειμένες προτάσεις δεν υπάρχει πρόταση μείωσης των εγγυημένων τιμών (τουλάχιστον όσων εκπροσωπούν τον χώρο) ακόμα και του ΣΕΦ .

Πώς λοιπόν ανακοινώνεται από το υπουργείο ότι υπάρχει πρόταση του ΣΕΦ για μείωση της τιμής κατά 10%; Εκτός αν οι θέσεις του προέδρου του ΣΕΦ για μειώσεις, όπως παρουσιάστηκαν στα ΜΜΕ στις 27/10/11 (την ίδια ημέρα που έκανε και ο υπουργός τις ανάλογες δηλώσεις) έχουν μεγαλύτερη ισχύ από οποιαδήποτε επίσημη θέση των φορέων, ακόμα και της ΡΑΕ.

Θεωρούμε ότι ο ΣΕΦ πρέπει να ξεκαθαρίσει επίσημα την θέση του για να μην υπάρχουν διττές απόψεις και θολά τοπία αλλά και για να μην χρεωθεί οτιδήποτε. Οποιαδήποτε μεταβολή στην παρούσα φάση της μεγάλης δυσκολίας των επενδύσεων στο χώρο των Φ/Β θα πλήξει τους επενδυτές που καλούνται να επενδύσουν σε ένα δύσκολο επενδυτικό περιβάλλον με τεράστιο πιστωτικό κόστος, έλλειψη ρευστότητας και γραφειοκρατία που κατατρώγουν την οποιαδήποτε μείωση στις τιμές των πάνελ.

Όσον αφορά το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, θα πρέπει πρώτα να λάβει υπόψη του ότι πρέπει να βελτιωθεί το επενδυτικό περιβάλλον, με την ύπαρξη ρευστότητας, τα χαμηλά επιτόκια (12% έχουν φτάσει σήμερα), την ελάττωση της γραφειοκρατίας, την λειτουργία και την παραγωγικότητα της δημόσιας διοίκησης, την συνέπεια στις αδειοδοτικές διαδικασίες, να υπολογιστεί – μελετηθεί σωστά το ειδικό τέλος ΑΠΕ, η ΟΤΣ και μετά να συζητά για μειώσεις και εξορθολογισμούς τιμών.

Άλλωστε είναι απαράδεκτο κάθε έξι με οκτώ μήνες να ανακινείται θέμα feed in tariff και να δημιουργείται κλίμα ανασφάλειας και οπισθοδρόμησης στο χώρο των Φ/Β

Ο ΠΑ.ΣΥ.Φ θα αντιδράσει έντονα σε οποιαδήποτε αλλαγή του feed in tariff μέχρι το τέλος του 2012 διότι:

α) οιαδήποτε αλλαγή επηρεάζει άμεσα τα μέλη του και μόνον αυτά, διότι την κούρσα των φωτοβολταϊκών την τρέχουν οι επενδυτές και όχι οι έμποροι, μεσάζοντες ή οποιοσδήποτε άλλος.

β) θα πρέπει το υπουργείο να αποδώσει στα ταμεία του ΔΕΣΜΗΕ αυτά που του αναλογούν (έσοδα από τη δημοπράτηση των ρύπων, επιστροφές ΦΠΑ από το ελληνικό δημόσιο κ.λ.π.)

γ) να αναζητήσει νέες πηγές εσόδων που μπορεί να έρθουν στα ταμεία του ΔΕΣΜΗΕ (τέλος μεταβίβασης αδειών, 50% της είσπραξης ΕΡΤ, χρέωση χρήσης λιγνιτικών και υδροηλεκτρικών πηγών κ.λ.π., όπως αναφέρεται στις προτάσεις των φορέων και της ΡΑΕ που είναι αναρτημένες στην ιστοσελίδα του ΥΠΕΚΑ).

δ) όποια αλλαγή και να γίνει στις εγγυημένες τιμές δεν θα επηρεάσει ούτε θα φέρει επιπλέον έσοδα στα ταμεία του ΔΕΣΜΗΕ.

ε) οποιαδήποτε συζήτηση μείωσης του FIT θα πρέπει να συνοδεύεται με συζήτηση για επαναφορά των φ/β στον νέο αναπτυξιακό όπως όλες οι άλλες επενδύσεις

ζ) εάν δεν ληφθούν υπόψη όλα τα παραπάνω όλες οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις του κλάδου εξοστρακίζονται και σταματά κάθε ανάπτυξη των φωτοβολταϊκών προς την κατεύθυνση ανάπτυξης της οικονομίας, δίνοντας περιθώρια μόνο για άλλου είδους επενδύσεις που καμία αναπτυξιακή διαδικασία δεν δημιουργούν για την ελληνική οικονομία

Θέλουμε να αναφέρουμε τέλος ότι στην παρούσα φάση και μέχρι το τέλος του 2012 που είναι το όριο αλλαγής της υπάρχουσας κατάστασης οποιαδήποτε αλλαγή είναι άνευ αποτελέσματος και μόνο προβλήματα θα δημιουργήσει χωρίς να λυθεί το υπάρχον πρόβλημα».

econews

Σχόλια