Παγκόσμια Εβδομάδα Μητρικού Θηλασμού

0
26

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Η Παγκόσμια Εβδομάδα Μητρικού Θηλασμού εορτάζεται σε περισσότερες από 170 χώρες στις 1 έως 7 Αυγούστου. Στην Ελλάδα καθιερώθηκε να εορτάζεται στις 1 – 7 Νοεμβρίου κάθε έτους.

Όπως επισημαίνεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, στόχος του εορτασμού είναι αφενός η πληροφόρηση του κοινού, ώστε να υποστηρίξει, να προωθήσει και να προστατεύσει τον θηλασμό και αφ’ ετέρου η δημιουργία ιδανικών συνθηκών για την παροχή βοήθειας στις θηλάζουσες μητέρες ενισχύοντας με τον τρόπο αυτό και την υγεία των βρεφών.

Επί πλέον είναι και μία ευκαιρία να ανακληθεί στην μνήμη του κόσμου αλλά και των φορέων η Διακήρυξη Innocenti ( Innocenti Declaration) η οποία καθιερώθηκε από το 1990 με την συνεργασία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και της UNICEF. Η Διακήρυξη προστατεύει και προάγει τον θηλασμό, μέσα από τις Εθνικές Νομοθεσίες, με την δημιουργία περιβάλλοντος που προωθεί ενεργά τον μητρικό θηλασμό, με την εφαρμογή των 10 βημάτων για επιτυχή θηλασμό και την εφαρμογή του Διεθνούς Κώδικα Εμπορίας Υποκατάστατων Μητρικού Γάλακτος (International Code of Marketing on Breast milk Substitutes).

– Κατά τις συστάσεις του Π.Ο.Υ και της UNICEF ο θηλασμός αρχίζει την 1η ώρα μετά τον τοκετό και είναι αποκλειστικός στους 6 πρώτους μήνες της ζωής και μπορεί να συνεχιστεί , παράλληλα με τις στερεές τροφές και για 2 χρόνια μετά.

– Παγκόσμια, πάνω από το 40% των βρεφών που είναι κάτω των 6 μηνών , παρέχεται αποκλειστικός θηλασμός ο οποίος σώζει ζωές.

– Το 41% των βρεφών που πεθαίνουν μεταξύ 2 και 28 ημερών από την γέννηση θα μπορούσαν να σωθούν από αυτή την απλή παρέμβαση του ΜΘ την 1η ώρα.

– Για την Ελλάδα τα στοιχεία δείχνουν ότι το 80% των Ελληνίδων θηλάζουν κατά την έξοδο τους από το Μαιευτήριο και αρκετά συχνά αποκλειστικά (περίπου 52%), αλλά στην συντριπτική τους πλειοψηφία εγκαταλείπουν πριν τους 6 μήνες και δίνουν μπιμπερό.

Η προώθηση και η υποστήριξη του Μητρικού Θηλασμού, είναι οι δράσεις για την επίτευξη του στόχου, που είναι η καθιέρωση και η προστασία του σε όλες τις κοινωνίες με τους παγκόσμιους φορείς Π.Ο.Υ, UNICEF, WABA να πρωταγωνιστούν σε όλα τα επίπεδα.

Ο Π.Ο.Υ με το Τμήμα Διατροφής για την Υγεία και την Ανάπτυξη (Department of Nutrition for Health and Development) επικεντρώνεται σε κύρια προγράμματα των οποίων οι δραστηριότητες βασίζονται σε συλλογή στοιχείων το οποία εμπλουτίζουν την Παγκόσμια Τράπεζα Στοιχείων για την Διατροφή των Βρεφών και των Μικρών Παιδιών ώστε να παρακολουθούνται οι ανάλογοι δείκτες.

Επιπλέον περιλαμβάνει την ανάπτυξη οδηγιών και συμβουλευτικών μαθημάτων για την διατροφή των βρεφών και των παιδιών και την ενσωμάτωση τους στις Υπηρεσίες Υγείας καθώς και την μετάδοση τους σε όλα τα κοινωνικά στρώματα.

Το θέμα του φετινού εορτασμού που ανακοινώθηκε από την WABA (World Alliance for Breastfeeding Action ) επικεντρώνεται στην κινητοποίηση των νέων γενεών γι’ αυτό και χρησιμοποιεί ένα σύγχρονο λεξιλόγιο στο σύνθημα του που είναι «Μίλα μου, Θηλασμός – μία 3D εμπειρία» (TalktomeBreastfeedinga 3DExperience).

Συνήθως όταν αναφερόμαστε στον θηλασμό βλέπουμε τις 2 διαστάσεις που είναι ο Χρόνος (η όλη διάρκεια της κύησης) και ο Τόπος (σπίτι, κοινωνία, Σύστημα Υγείας κ.λ.π), αλλά καμία από αυτές δεν είναι τόσο στενά συνδεδεμένη με την 3η διάσταση που είναι η Επικοινωνία.

Η επικοινωνία έχει μεγάλο μερίδιο στην προστασία και προώθηση του Μητρικού Θηλασμού επειδή φέρνει σε επαφή τους διάφορους φορείς σε πολλούς τομείς και επίπεδα.

Ζούμε σε έναν κόσμο μία παγκόσμια κοινότητα όπου οι άνθρωποι μπορούν να επικοινωνήσουν στην στιγμή, σε όποιο μέρος του κόσμου και να βρίσκονται, με τους σύγχρονους τρόπους όπως ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, blogs, twitter, FB, και άλλα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Αυτή η 3η διάσταση είναι μία ευκαιρία για την διάδοση του θηλασμού σε κάθε γωνιά της γης αλλά και μία επένδυση για την υγεία των επερχόμενων γενεών.

Ο Μητρικός Θηλασμός έχει μόνο πλεονεκτήματα τόσο για την μητέρα όσο και για το παιδί επειδή είναι μια φυσική τροφή όπως αναφέρει και ο Αριστοτέλης στην Πολιτεία «φύσεως έργον εστί τροφήν τω γεννηθέντι παρέχειν».

econews

Σχόλια