Κλιματική αλλαγή: έκκληση για παράταση του Πρωτοκόλλου του Κιότο

0
2

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να διαδραματίσει ηγετικό ρόλο στη Σύνοδο των Ηνωμένων Εθνών για το κλίμα στο Ντέρμπαν της Νοτίου Αφρικής και να υποστηρίξει ανεπιφύλακτα την παράταση του Πρωτοκόλλου του Κιότο μετά το 2012, επισημαίνεται σε ψήφισμα που εξέδωσε η Επιτροπή Περιβάλλοντος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Οι Ευρωβουλευτές, στο ψήφισμά τους υποστηρίζουν επίσης ότι η οικονομία της ΕΕ θα επωφεληθεί αν θέσει ακόμα υψηλότερους στόχους για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, πάνω από 20%.

«Η παράταση του Πρωτοκόλλου του Κιότο μετά το 2012 θα καθορίσει την επιτυχία ή την αποτυχία της Συνόδου στο Ντέρμπαν. Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να αναλάβει ηγετικό ρόλο για να αποκλείσει το ενδεχόμενο οι διαπραγματεύσεις για το κλίμα να οδηγηθούν σε αδιέξοδο», τόνισε σε δηλώσεις του ο πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος, Jo Leinen, μετά την υιοθέτηση του ψηφίσματος με 53 ψήφους υπέρ, 4 κατά και 3 αποχές.

Στήριξη στο Πρωτόκολλο του Κιότο

Στο ψήφισμα επισημαίνεται ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει στηρίξει «δημόσια και ξεκάθαρα» την παράταση του Πρωτοκόλλου του Κιότο, που αποτελεί μια δεσμευτική συμφωνία – ορόσημο που υποχρεώνει τις βιομηχανικές χώρες να μειώσουν τις εκπομπές ρύπων αερίων του θερμοκηπίου. Οι ευρωβουλευτές επιδιώκουν να αποφύγουν ενδεχόμενο «κενό», μετά τη λήξη αυτής της φάσης του Πρωτοκόλλου του 2012.

Μεγαλύτερη μείωση των εκπομπών

Επαναλαμβάνοντας τις πάγιες θέσεις της, η Επιτροπή Περιβάλλοντος υποστηρίζει ότι η ΕΕ θα πρέπει να θέσει μεγαλύτερους στόχους για τη μείωση των αερίων του θερμοκηπίου, πάνω από 20%, μέχρι το 2020. Κάτι τέτοιο θα προσέφερε μεγάλα οικονομικά οφέλη στα κράτη μέλη, μέσω των «πράσινων» θέσεων εργασίας, της ανάπτυξης και της ασφάλειας.

econews

Σχόλια