Χρεοκοπία: από τον ήλιο “περνάει” η διάσωση της Ελλάδας

2
11

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος Ενέργειας Γκύντερ Έττινγκερ, ο γενικός διευθυντής Ενέργειας Φίλιπ Λόου και ο επικεφαλής της ομάδας που έχει συσταθεί για την παρακολούθηση των εξελίξεων στην Ελλάδα Χορστ Ράιχενμπαχ συζήτησαν το ενδεχόμενο η Ελλάδα να μπορέσει να αποπληρώσει μέρος των δανείων της εξάγοντας ηλιακή ενέργεια σε κράτη-μέλη της ΕΕ όπως η Γερμανία.

Σύμφωνα με πληροφορίες του EurActiv ζητήθηκε από το ενεργειακό επιτελείο των Βρυξελλών να διερευνήσει την ιδέα, η οποία δεν φαίνεται να ενθουσιάζει ιδιαίτερα τους Ευρωπαίους εταίρους.

Πηγή που επικαλείται το EurActiv δηλώσε πως “διάφορες γερμανικές εταιρείες εκδήλωσαν ενδιαφέρον αλλά θα ήταν καλύτερο αν εμπλέκονταν και άλλα κράτη-μέλη”, ενώ τη διενέργεια επαφών επιβεβαίωσε η εκπρόσωπος του Έττινγκερ, Μαρλέν Χόλζνερ.

Η προσπάθεια ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας που τελεί σε χρεοκοπία, θα κινηθεί σε δύο άξονες: ο ένας είναι η ηλιακή ενέργεια, ο δεύτερος η ενεργειακή αποδοτικότητα.

Η Ελλάδα απολαμβάνει 50% περισσότερη ηλιοφάνεια από τη Γερμανία, με την ενεργειακή αξιοποίηση του ήλιου να είναι 80% μικρότερη, όπως δήλωσε και υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γιώργος Παπακωνσταντίνου, αλλά το πρόβλημα έγκειται αλλού.

Το πρώτο είναι ότι η ενεργειακή εκμετάλλευση του ελληνικού ήλιου προϋποθέτει οι υπόλοιπες εμπλεκόμενες χώρες να δεχτούν την εισαγωγή ρεύματος από Έλληνες παρόχους στα εθνικά τους δίκτυα.

Το δεύτερο, όπως το εντόπισε ο πρόεδρος του – κατά βάση ανταγωνιστικού προς το Πρόγραμμα Ήλιος– Ιδρύματος Desertec, Πωλ Βαν Σον, η μορφολογία του ελληνικού εδάφους απαιτεί ακριβές υποδομές, ενώ η ηλιοφάνεια είναι μικρότερη από τη Νότια Ισπανία.

Απαιτείται, υποστηρίζει ο Βαν Σον, η εξεύρεση τοποθεσιών “όπου οι συνθήκες θα είναι κατάλληλες για την εγκατάσταση οικονομικά εκμεταλλεύσιμων μονάδων και τη διασύνδεση με το δίκτυο”.

econews

2 Σχόλια

  1. Καλα τοσα χρονια ο ηλιος ειναι πανω απ την Ελλαδα, που ηταν οι πολιτικοι μας με τα ορααααματα και τα λοοοοογια;
    Εδω και 10 χρονια το λεω σε οποιον ακουει οτι θα επρεπε να εχει γεμισει η Ελλαδα ανεμιστηρες και φωτοβολταικα για να εξαγουμε ενεργεια απο ΑΠ και δεν ειμαι και κανενα μυαλο σαν τους κυβερνητες μας… Αλλα δεν φταινε μονο αυτοι, που εισαγουμε γκαζια και βολτ, εχουν παιξει και τον ρολο τους και οι οικολογοι που φωναζουν για την αναπαραγωγη της ορεινης κατσικας και το αναλαφρο πεταγμα του γυπαετου… λες και τα ζωα αδυνατουν να προσαρμοστουν στο περιβαλλον αν γυρναει ο ανεμιστηρας απο πανω. Η αληθεια ειναι οτι η χωρα εμεινε στον ενεργειακο μεσαιωνα για να εδραιωθουν τα μεγαλοσυμφεροντα της ενεργειας, και αντι να εχουμε φωτοβολταικα σε καθε στεγη οπως η Γερμανια καναμε σχεδια για επενδυσεις εκατομμυριων που θα συνεχισουν την μονοπωλιακη κατανομη της παροχης με παραλληλη, για τα ματια του κοσμου, δειγματοληπτικη, αδειοδοτηση της μικρης και οικιακης παραγωγης. Τουλαχιστον τωρα ας ανοιξουν οι πορτες.

  2. Αυτό το προτείνουμε συνέχεια εδώ και καιρό αλλά δυστυχώς κανένας από τους πολιτικούς μας <>δεν ανοίγει το στόμα του να πει στο λαό την αλήθεια και να απεξαρτηθούμε από τα συμφέροντα που κρύβονται πίσω απο το πετρέλαιο.

Comments are closed.