Τσακάλια "απειλούν" τους κτηνοτρόφους της ορεινής Μεσσηνίας

0
134

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Νεκρά ζώα μέσα στα μαντριά βρίσκουν τον τελευταίο καιρό οι κτηνοτρόφοι σε χωριά της ορεινής Μεσσηνίας.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της ιστοσελίδας moriasnow, οι ντόπιοι κάνουν λόγο για επιθέσεις από τσακάλια, χωρίς αυτό να έχει επιβεβαιωθεί.

Παρότι οι κτηνοτρόφοι ισχυρίζονται ότι ο πληθυσμός των τσακαλιών έχει αυξηθεί οι ειδικοί το θεωρούν είδος υπό εξαφάνιση.

Όπως αναφέρει το WWF Ελλάς, το τσακάλι μέσα σε λίγα σχετικά χρόνια έφτασε από κοινό είδος να απειλείται με εξαφάνιση στην Ελλάδα. Ήδη η περιοχή εξάπλωσής του έχει συρρικνωθεί σημαντικά σε σχέση με τις αρχές της δεκαετίας του ’90.

Πλέον η βιοκοινότητα δεν ξεπερνά τα 1500 άτομα. Αυτά περιορίζονται σε απομονωμένους πληθυσμούς στην Α. Μακεδονία – Θράκη, τη Χαλκιδική, την παραλιακή ζώνη της Φωκίδας, την Πελοπόννησο, τη Σάμο, και με μικρές ομάδες στην Κερκίνη και στον Αξιό.

Βασικοί παράγοντες της δραματικής αυτή μείωσης του πληθυσμού του τσακαλιού είναι η καταστροφή του βιοτόπου του εξαιτίας μιας σειράς ανθρωπογενών επεμβάσεων όπως η αποξήρανση υγροτόπων, η εντατικοποίηση της γεωργίας και η αστικοποίηση, αλλά και η μείωση της κτηνοτροφίας και θήρευση προηγούμενων κυρίως χρόνων.

Ως το 1990 το τσακάλι ήταν επικηρυγμένο ως επιβλαβές είδος με αποτέλεσμα δεκάδες ζώα να σκοτώνονται κάθε χρόνο. Στις υφιστάμενες απειλές ήρθαν να προστεθούν και οι πρόσφατες καταστροφικές πυρκαγιές.

Το WWF Ελλάς από το 2000 μέχρι σήμερα μελετά τους πληθυσμούς τους τσακαλιού στην Πελοπόννησο και τη Χαλκιδική τόσο για να διαπιστώσει σε πιο στάδιο βρίσκονται οι πληθυσμοί του είδους αλλά και να διερευνήσει κατά πόσο επηρεάστηκαν από τις πυρκαγιές.

moriasnow, WWF

Σχόλια