Όλυμπος: δεν έδειξαν ραδιενέργεια οι μετρήσεις

0
11

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Δεν βρέθηκε ραδιενέργεια στον Όλυμπο κατόπιν των μετρήσεων που διενήργησε εργαστήριο του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης σε δείγματα από επτά σημεία του Λιτοχώρου και του Ολύμπου καθώς και από το πεδίο βολής.

Οι μετρήσεις έγιναν για να διαπιστωθεί αν υπήρχαν υπολείμματα από την εποχή του Τσέρνομπιλ και για να ελεγχθούν οι ισχυρισμοί πολιτών για ύπαρξη ουρανίου στο πεδίο βολής.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του δήμου Ολύμπου- Δίου, «οι επιστημονικοί έλεγχοι έχουν αποδείξει ότι δεν υπάρχουν τυχόν υπολείμματα από την εποχή που έγινε το ατύχημα του Τσερνομπίλ και δεν ευσταθούν οι ισχυρισμοί κάποιων πολιτών ότι δήθεν υπάρχει ουράνιο στο πεδίο βολής εξαιτίας υποτιθέμενης χρήσης μολυσμένου στρατιωτικού υλικού».

Οι έλεγχοι έγιναν από το εργαστήριο πυρηνικής τεχνολογίας της πολυτεχνικής σχολής του Α.Π.Θ. στις περιοχές Πριόνια, Λατομείο ΔΕΑΛ, Μοναστήρι, Καναπίτσα, Πλάκα και Σκανδαλίθρα και στο Γυμνάσιο Λιτοχώρου.

Το υπό διαβούλευση Προεδρικό Διάταγμα που κηρύσσει στον Όλυμπο, Εθνικό Δρυμό προβλέπει την απομάκρυνση του πεδίου βολής Λιτοχώρου.

econews

Σχόλια