Αχαΐα: το κόκκινο σκαθάρι «αφανίζει» τα φοινικόδεντρα

4
71

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Φοινικόδεντρα στην Πάτρα και τη δυτική Αχαΐα έχει προσβάλλει το Κόκκινο Σκαθάρι, ενώ η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής της  Π.Ε. Αχαΐας ανακοίνωσε ότι είναι πολύ πιθανή η επέκταση της προσβολής στο σύνολο των φοινικόδεντρων της περιφερειακής ενότητας.

Η ζημιά που προκαλείται από τις προνύμφες του εντόμου είναι μη αναστρέψιμη.

Καταστρέφεται η νέα βλάστηση, τα φύλλα κάμπτονται και δίνουν στο φυτό όψη ανοικτής ομπρέλας με τελική έκβαση τη νέκρωση των φυτών.

Για την πρόληψη και τον περιορισμό της εξάπλωσης του εντόμου έχουν εγκριθεί κατ΄ εξαίρεση εντομοκτόνα, τα προσβλημένα δένδρα κόβονται, τυλίγονται με πυκνό δίχτυ η πλαστικό και καίγονται ή θάβονται σε βάθος μεγαλύτερο των 2 μέτρων.

Επιπλέον, προβλέπεται η υποχρεωτική διακίνηση των φοινικοειδών με φυτουγειονομικό διαβατήριο, ενώ συνιστάται η άμεση λήψη μέτρων ιδιαίτερα για την προστασία δενδροστοιχιών, ιστορικών χώρων και χώρων ιδιαίτερης αισθητικής.

Υπενθυμίζεται ότι το κλάδεμα των ευαίσθητων στην προσβολή φοινικοδένδρων (Phoenix canariensis κ. άλ.) από το Κόκκινο Σκαθάρι  «Rhynchophorus ferrugineus» πρέπει να γίνεται τη χειμερινή περίοδο με επάλειψη των τομών με εγκεκριμένο εντομοκτόνο από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Σε περίπτωση εντοπισμού προσβλημένου δένδρου  επιβάλλεται υποχρεωτικά η λήψη μέτρων, όπως κοπή, περιτύλιξη, ταφή κλπ.

Τη σοβαρότητα της ζημιάς που προκαλείται στα φοινικόδεντρα από το Κόκκινο Σκαθάρι είχε επισημάνει το econews.gr και με παλαιότερες δημοσιεύσεις του, όταν τον περασμένο Φεβρουάριο ο κίνδυνος ήταν άμεσος για το φοινικόδασος Λαυρίου.

Με «αφανισμό» είχαν απειληθεί επίσης την ίδια περίοδο οι φοίνικες σε όλο σχεδόν τον βόρειο άξονα του νομού Χανίων, ενώ εκφράζονταν φόβοι για συνολική προσβολή όλων των φοινίκων του νομού.

econews

4 Σχόλια

  1. Ένας πολύ καλός γεωπόνος, με ειδίκευση κ πολύ εμπειρία πάνω στους φοίνικες είναι ο Ηλίας Φωλιάς.
    Πολύ καλή δουλειά, καθαρή κ προσεκτική. Μπείτε στην ιστοσελίδα του κ δείτε το κ εσείς http://www.iliasfolias.gr κ το τηλ του είναι 6947255914

  2. ΟΝΤΩΣ ΑΓΑΠΗΤΕ ΜΗΤΣΟ,ΕΧΕΙΣ ΔΙΚΙΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΥΡΙΟ ΗΛΙΑ!!! ΜΠΗΚΑ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΟΥ ΕΙΔΑ ΔΟΥΛΕΙΕΣ ΤΟΥ Κ ΤΟΝ ΠΗΡΑ ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΓΙΑ ΝΑ ΠΡΟΛΑΒΩ ΤΟΥΣ 3 ΦΟΙΝΙΚΕΣ ΜΟΥ!!! ΠΟΛΥ ΚΑΛΗ ΔΟΥΛΕΙΑ,ΠΟΛΥ ΕΞΥΠΗΡΕΤΙΚΟΣ Κ ΠΑΛΙ ΚΑΛΑ ΠΟΥ ΤΟΝ ΦΩΝΑΞΑ ΓΙΑΤΙ Ο ΕΝΑΣ ΑΡΧΙΖΕ ΝΑ ΠΑΙΡΝΕΙ ΤΗΝ ΚΑΤΩ ΒΟΛΤΑ!!!! ΠΑΛΙ ΚΑΛΑ ΜΟΥ ΤΟΥΣ ΕΣΩΣΕ!!!!

  3. ΑΓΑΠΗΤΗ ΜΑΡΙΑ, ΞΕΡΕΙΣ ΠΟΙΑ ΦΑΡΜΑΚΑ ΕΧΟΥΝ ΕΓΚΡΙΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΣΚΑΘΑΡΙ??
    ΠΑΝΤΩΣ ΟΧΙ ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΟ ΤΟΥ ΔΑΚΟΥ!!! Κ ΟΠΟΙΟΣ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙ ΦΑΡΜΑΚΑ ΧΩΡΙΣ ΕΓΚΡΙΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΣΚΑΘΑΡΙ, ΘΑ ΕΧΕΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ.

Comments are closed.