Γερμανικός δορυφόρος πέφτει στη Γη

1
9

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Ένας γερμανικός ερευνητικός δορυφόρος εκτροχιάστηκε και πρόκειται να καταπέσει στη Γη μες το Σαββατοκύριακο, ανακοίνωσε η διαστημική υπηρεσία της χώρας, DLR.

Η DLR δήλωσε πως τα περισσότερα κομμάτια από το τηλεσκόπιο απεικόνισης ακτίνων X, ROSAT, θα διαλυθούν και θα καούν κατά την είσοδό τους στη γήινη ατμόσφαιρα, ωστόσο 30 μεμονωμένα κομμάτια συνολικού βάρους 1,9 τόννων ενδέχεται να αγγίξουν την επιφάνεια της Γης.

Οι επιστήμονες δεν δύνανται ακόμα να υπολογίσουν τον ακριβή χρόνο και τόπο της εισόδου στην ατμόσφαιρα του πλανήτη μας, αλλά η DLR έκανε λόγο για την Κυριακή, με περιθώριο σφάλματος δύο ημερών.

Ο δορυφόρος ROSAT, που κατασκευάστηκε με τη συμβολή των Βρετανών και των Αμερικανών, συνέβαλε σε πλήθος ανακαλύψεων κατά τη διάρκεια των εικοσιενός ετών που βρισκόταν σε τροχιά γύρω από τη Γη, μέχρι την προηγούμενη Παρασκευή που ανακοινώθηκε ότι χάθηκε ο έλεγχος.

Οι ειδικοί καθησυχάζουν καθώς  η πιθανότητα τραυματισμού από τα συντρίμμια του δορυφόρου είναι μια στις 2000, μεγαλύτερη από την εκτιμώμενη μία στις 3200 από τα διαστημικά σκουπίδια του δορυφόρου UARS της NASA που έπεσε τον προηγούμενο μήνα.

Ο UARS συνετρίβη στον Ειρηνικό Ωκεανό, μεταξύ της Αυστραλίας και της Χαβάης, στις 24 Σεπτεμβρίου δίχως να αναφερθούν ζημιές ή τραυματισμοί.

econews

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Όπως έχω ξαναγράψει, είναι καλύτερα να πέσει και να καεί στην ατμόσφαιρα ακόμα και αν κάποια μεγάλα κομμάτια φτάσουν στη γή, παρά να παραμείνει ένα σκουπίδι σε τροχιά που διασπάται σιγα σιγά δημιουργώντας απειλές σε μελλοντικές αποστολές.
    Τα μικρά υπο-λύμματα παλαιότερων δορυφόρων σε τροχιά, μπορούν να αναπτύξουν σιγά σιγά μεγάλες ταχύτητες και ηδη σε κάποιες αποστολές κάναν ζημιές.

Comments are closed.