Φωτοβολταϊκά: το «μαχαίρι» στις επιδοτήσεις πλήττει τον κλάδο παγκοσμίως

0
12

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Σημαντική κάμψη καταγράφεται στον κλάδο των φωτοβολταϊκών μετά τις γενναίες περικοπές στις κρατικές επιδοτήσεις του τομέα σε Γερμανία και Ιταλία, τις δύο μεγαλύτερες αγορές παγκοσμίως.

Η υπερπροσφορά σε φωτοβολταϊκά πάνελ έχει οδηγήσει τις τιμές τους σε επίπεδα 35% ως 40%  χαμηλότερα από το “χρυσό” 2010: επίπεδα που θέτουν σε κίνδυνο την επιβίωση πλήθους κατασκευαστών αλλά από τα οποία επωφελούνται καταναλωτές και διανομείς.

Οι αμερικανικές εταιρείες αντιμετωπίζουν σοβαρότατα προβλήματα: η Solyndra χρεωκόπησε, οι First Solar και SunPower Corp. είδαν τις μετοχές τους να καταρρέουν, ενώ στην ίδια μοίρα έρχονται και οι “φτηνοί” Κινέζοι.

Ορισμένοι αναλυτές υποστηρίζουν πως ο κλάδος των φωτοβολταϊκών στη Γερμανία βασίστηκε για χρόνια σε “παχιές” επιδοτήσεις και πιάστηκε εξαπίνης όταν η κυβέρνηση της χώρας περιόρισε δραματικά την υποστήριξη για να αναγκάσει τις εταιρείες να αυξήσουν την αποδοτικότητά τους.

Περισσότερο όμως ήταν η κίνηση της ιταλικής κυβέρνησης να αποσύρει την κρατική υποστήριξη που οδήγησε σε μείωση της ζήτησης και αύξηση των αποθεμάτων φωτοβολταϊκού εξοπλισμού.

Την ίδια στιγμή η λήξη δύο προγραμμάτων επιδοτήσεων στις ΗΠΑ δημιουργεί νέα προβλήματα ρευστότητας στις εταιρείες φωτοβολταϊκών, την ώρα που βρίσκονται υπό κατασκευή εγκαταστάσεις ισχύος 2 γιγαβάτ στη χώρα, επίπεδο κατά πολύ υψηλότερο των 1,5-1,6 γιγαβάτ των πρώτων εκτιμήσεων.

Στα τέλη Σεπτεμβρίου έληξε το πρόγραμμα δισεκατομμυρίων δολαρίων του υπουργείου Ενέργειας των ΗΠΑ, ενώ ένα δεύτερο πρόγραμμα που προβλέπει άμεση επιδότηση σε μετρητά του 30% του κόστους των νέων έργων λήγει στο τέλος του έτους.

Οι παράγοντες της αμερικανικής αγοράς φωτοβολταϊκών ελπίζουν ότι η κυβέρνηση θα παρατείνει τη διάρκεια των προγραμμάτων, αλλά ακόμα και οι πλέον αισιόδοξοι παραδέχονται ότι η κατάρρευση της Solyndra η οποία “βούλιαξε” αφού έλαβε 535 εκατ. δολάρια από το κράτος έχουν πλήξει την εικόνα του κλάδου στην Ουάσιγκτον.

econews

Σχόλια