Μεταλλαγμένα: ερώτηση στην Κομισιόν για τις κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις

0
4

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Πραγματοποιείται σήμερα στις Βρυξέλλες ολοήμερο συνέδριο σχετικά με τις κοινωνικοοικονομικές επιπτώσεις των γενετικά τροποποιημένων οργανισμών (ΓΤΟ). Στο συνέδριο που διοργανώνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συμμετέχουν ο Επίτροπος κ. Ντάλι, στελέχη της Επιτροπής, ευρωβουλευτές, ΜΚΟ περιβάλλοντος, εκπρόσωποι βιολογικών καλλιεργητών και εκπρόσωποι της βιομηχανίας τροφίμων.

Kύριο αντικείμενο του συνεδρίου αποτελεί πρόσφατη έκθεση για τον κοινωνικοοικονομικό αντίκτυπο των ΓΤΟ, συμπεριλαμβανομένων των κοινωνικοοικονομικών πλεονεκτημάτων και κινδύνων που παρουσιάζουν καθώς  και της συμβατότητάς τους με μια βιώσιμη γεωργία. Την έκθεση  όφειλε να είχε συντάξει η Επιτροπή μέχρι τον Ιανουάριο του 2010 κατ” εντολήν του Συμβουλίου Περιβάλλοντος της 4ης Δεκεμβρίου 2008.

Με αφορμή το συνέδριο, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Χουντής δήλωσε ότι «η έκθεση της Κομισιόν συντάχθηκε, πιθανόν εσκεμμένα, με μια καθυστέρηση 2 ετών. Πρόκειται για ένα κείμενο κενό περιεχομένου,  χωρίς αντικειμενικότητα, χωρίς καμία ανάλυση, χωρίς να λαμβάνει υπόψη του τους βιολογικούς καλλιεργητές και χωρίς να περιέχει την παραμικρή αξιολόγηση για τον κοινωνικό αντίκτυπο. Πρόκειται για μια μονόπλευρη προσέγγιση που περιορίζεται μόνον στις θετικές οικονομικές επιπτώσεις στους γεωργούς που καλλιεργούν μεταλλαγμένα».

Ο Νίκος Χουντής κατέθεσε εκ νέου ερώτηση στην Επιτροπή με τα ακόλουθα ερωτήματα:

1. Προτίθεται η Επιτροπή να συντάξει συμπληρωματική έκθεση στην οποία να αναλύει και να αξιολογεί πράγματι τις κοινωνικοοικονομικές επιπτώσεις σε όλους τους καλλιεργητές και όχι μόνον από την σκοπιά όσων καλλιεργούν ΓΤΟ;

2. Βάσει της υπάρχουσας έκθεσης, η συνύπαρξη ΓΤΟ και συμβατικών ή βιολογικών καλλιεργειών κρίνεται εφικτή. Πώς συνάδει αυτό με την πρόσφατη απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου κατά την οποία βιολογικό μέλι που επιμολύνθηκε από μεταλλαγμένο αραβόσιτο, χαρακτηρίζεται μεταλλαγμένο;

3. Ποιές είναι οι κοινωνικο-οικονομικές επιπτώσεις από την καλλιέργεια των ΓΤΟ σε όλη την αλυσίδα τροφίμων, καθώς και στους συμβατικούς και βιολογικούς καλλιεργητές;

4. Γιατί δεν αναφέρεται πουθενά στην έκθεση ότι η πλειοψηφία των Ευρωπαίων καταναλωτών είναι εναντίον της καλλιέργειας των ΓΤΟ;

econews

Σχόλια