Φωτοβολταϊκά στις στέγες: συμβουλές αγοράς

0
8

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Παρά το ότι χειμωνιάζει, ο ουρανός είναι συχνά συννεφιασμένος και σκοτεινιάζει νωρίς, τα φωτοβολταϊκά συστήματα συνεχίζουν να παράγουν ηλεκτρική ενέργεια!

Η Ελλάδα είναι προικισμένη με ένα από τα υψηλότερα ηλιακά δυναμικά της Ευρώπης. Συγκρίνοντας την ηλιακή ακτινοβολία που δέχεται η χώρα μας με την αντίστοιχη ποσότητα σε μια χώρα της Βόρειας Ευρώπης (π.χ. Ολλανδία), για τον μήνα Οκτώβριο είναι σχεδόν διπλάσια (περίπου 100 kWh/m² είναι η μέση μηνιαία ολική ηλιακή ακτινοβολία στην Ελλάδα, 50 kWh/m² για την Ολλανδία).

Έχοντας ήδη υποστηρίξει στο παρελθόν την ανάπτυξη φωτοβολταϊκών (φ/β) στις στέγες, ως τρόπο περιορισμού του οικολογικού μας αποτυπώματος και ως την βέλτιστη λύση για την ορθή και γρήγορη ένταξη των ανανεώσιμων πηγών στην καθημερινότητά μας, το WWF Ελλάς παρουσιάζει την κατηγορία «Οικιακών Φωτοβολταϊκών Συστημάτων» στο εργαλείο αναζήτησης περιβαλλοντικά φιλικών προϊόντων Ecotopten.

Στόχος της εφαρμογής αυτής είναι η εξοικείωση των πολιτών στη χώρα μας με τη φωτοβολταϊκή τεχνολογία, η παρουσίαση βασικών τεχνικών χαρακτηριστικών των φ/β συστημάτων αλλά και η παροχή χρήσιμων πληροφοριών για τις προσφορές της συγκεκριμένης αγοράς ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Αν και, προς το παρόν, το μερίδιο του λέοντος στην αγορά φ/β στη χώρα μας το κατέχουν τα εγκατεστημένα στο έδαφος φ/β, το μερίδιο των οικιακών συστημάτων παρουσιάζει αυξητική τάση.

Στις σελίδες του διαδικτυακού εργαλείου Ecotopten οι ενδιαφερόμενοι πολίτες θα βρουν μια σειρά από προσφορές «ολοκληρωμένων πακέτων» των εταιρειών του κλάδου, καθώς σε αυτές περιλαμβάνονται τα φ/β πλαίσια, οι μετατροπείς (inverter) αλλά και οι βάσεις στήριξης των συστημάτων.

Εκτός των βασικών τεχνικών χαρακτηριστικών των συστημάτων, όπως τύπος φ/β τεχνολογίας, ισχύς των συστημάτων, βαθμός απόδοσης κ.ά., το Ecotopten παρουσιάζει και τα οικονομικά μεγέθη για την αγορά, μεταφορά και εγκατάσταση του εξοπλισμού.

Τα προτεινόμενα πακέτα αφορούν οικιακά συστήματα που μπορούν να συνδεθούν στο δίκτυο της ΔΕΗ και δεν ξεπερνούν τα 10kWp.

Έτσι, οποιοδήποτε νοικοκυριό ενδιαφέρεται για την εγκατάσταση φ/β στη στέγη του σπιτιού του, πριν λάβει την τελική του απόφαση, μπορεί και πρέπει να επισκεφθεί την ιστοσελίδα ecotopten.gr για να πάρει άμεση και έγκυρη ενημέρωση για το κόστος και τα οφέλη του συστήματος.

econews

Σχόλια