Σκουπίδια: κλιμάκωση των κινητοποιήσεων – Έκκληση για σχολεία και νοσοκομεία

0
13

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα, μετά τη χρήση ιδιωτικών συνεργείων για την αποκομιδή των απορριμμάτων.

Σε αυτό το πλαίσιο, η ΠΟΕ-ΟΤΑ αποφάσισε σήμερα να μην γίνει περισυλλογή σκουπιδιών από ευαίσθητα σημεία, όπως νοσοκομεία και σχολεία, σε αντίθεση με ό,τι συνέβαινε μέχρι τώρα.

Μιλώντας στον Βήμα 99,5 ο πρόεδρος της ΠΟΕ-ΟΤΑ, Θ. Μπαλασόπουλος υποστήριξε ότι η αποκομιδή από ιδιώτες γίνεται για επικοινωνιακούς λόγους και δήλωσε χαρακτηριστικά «απόδειξη ότι καθάριζαν την πλατεία Κολωνακίου».

Όπως δήλωσε, οι εργαζόμενοι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι αποφασισμένοι να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους, μέχρι να ακουστούν τα αιτήματά τους, ενώ επισήμανε ότι το κόστος της αποκομιδής των σκουπιδιών από ιδιώτες είναι τέσσερις με πέντε φορές υψηλότερο.

Στο μεταξύ, έκκληση στους εργαζόμενους στην τοπική αυτοδιοίκηση να ξεκινήσουν την αποκομιδή απορριμμάτων στις ευαίσθητες περιοχές, απηύθυνε σήμερα ο δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης, σύμφωνα με tanea.gr.

Ο δήμαρχος αναφέρθηκε στους κινδύνους που εγκυμονούν για τη δημόσια υγεία οι σωροί απορριμμάτων έξω από τα σχολεία και τα νοσοκομεία της Αθήνας, ενώ τόνισε ότι παρά την αποκομιδή απορριμμάτων από ιδιώτες και το άνοιγμα του ΧΥΤΑ Φυλής, η Αθήνα δεν έχει καθαρίσει.

Επισημαίνεται ότι η απόφαση του κ. Καμίνη να προσφύγει στη Δικαιοσύνη για τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων στην τοπική αυτοδιοίκηση έχει προκαλέσει την έντονη αντίδραση της ΠΟΕ – ΟΤΑ, που σε ανακοίνωσή της τονίζει ότι «ο  συνήγορος της Κυβέρνησης και πρωτεργάτης στην επιβολή αντεργατικών και αυταρχικών μέτρων Δήμαρχος της Αθήνας, Γιώργος Καμίνης, ξαναχτύπησε».

«Υπακούοντας στη γραμμή της κυβέρνησης σέρνει στα δικαστήρια την ΠΟΕ-ΟΤΑ και ζητά να κυρηχθούν παράνομες και καταχρηστικές οι απεργίες που κήρυξε η Ομοσπονδία».

Σημειώνεται ότι στις 9 το πρωί της Δευτέρας εργαζόμενοι στους ΟΤΑ έχουν προγραμματίσει συγκέντρωση έξω από τα δικαστήρια της Ευελπίδων, όπου θα συζητηθεί η αίτηση ασφαλιστικών μέτρων κατά της απεργίας.

Η πρόταση της ΠΟΕ – ΟΤΑ στην ΚΕΔΕ

Πρόταση τεσσάρων σημείων, που θα αποτελέσει βάση συζήτησης για την επίλυση των προβλημάτων, κατέθεσε η ΚΕΔΕ στην ΠΟΕ-ΟΤΑ, σύμφωνα με δημοσίευμα της ιστοσελίδας aftodioikisi.gr.

Τα κεντρικά σημεία της πρότασης είναι τα εξής:

1)     Η ρητή και κατηγορηματική εξαίρεση μέσω του πολυνομοσχεδίου, των ανταποδοτικών υπηρεσιών των δήμων από την εφεδρεία και των ΟΤΑ γενικότερα από την αναλογία 1 προς 10 σε προσλήψεις αποχωρήσεις αναφορικά με τις μετατάξεις.

2)     Το 75% του επιδόματος προϊσταμένων και διευθυντών να γίνει 100%.

3)     Ρύθμιση για τα δάνεια των υπαλλήλων ΟΤΑ σε όλες τις τράπεζες, αντίστοιχη με αυτή όλων όσοι βγαίνουν στην εφεδρεία, που θα είναι ιδιαιτέρως ευνοϊκή.

4)     Προσπάθεια για μείωση των απωλειών που φέρνει το νέο μισθολόγιο  για τους εργαζομένους στους ΟΤΑ που είναι στις κατηγορίες Υποχρεωτικής και Δημοτικής Εκπαίδευσης.

econews

Σχόλια