Κέντρο Αθήνας: ποιες δράσεις ανάπλασης αποφάσισαν Παπακωνσταντίνου-Καμίνης

0
72

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Συνάντηση εργασίας για δράσεις που αφορούν στην Αθήνα είχαν, την Παρασκευή 14 Οκτωβρίου, ο Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, κι ο Αναπληρωτής Υπουργός, Νίκος Σηφουνάκης, με τον Δήμαρχο Αθηναίων, Γιώργο Καμίνη.

Στη σύσκεψη συζητήθηκαν οι νομοθετικές πρωτοβουλίες του ΥΠΕΚΑ για την αποκατάσταση, την πολεοδομική και κτηριακή ανάπλαση των περιοχών «Γεράνι» και «Κεραμεικός-Μεταξουργείο» (διαβάστε εδώ), που κατατέθηκαν πρόσφατα στο σχέδιο νόμου «Nέος τρόπος έκδοσης αδειών δόμησης και ελέγχου κατασκευών», που συζητείται στη Βουλή.

Στόχος από την εφαρμογή αυτής της πρωτοβουλίας είναι η αναβάθμιση του ιστορικού κέντρου της Αθήνας μέσα από ένα πλέγμα παρεμβάσεων που αφορούν στη λειτουργική, περιβαλλοντική, οικονομική και αισθητική αναζωογόνησή του, καθώς θεσμοθετούνται φορολογικά και οικονομικά κίνητρα, για να υπάρξει μεγαλύτερη κινητοποίηση ιδιωτικών πόρων, που θα συμβάλουν αποφασιστικά στην ενίσχυση και βελτίωση των χαρακτηριστικών της περιοχής, ώστε να γίνει και πάλι το κέντρο της Αθήνας σημείο αναφοράς, να κατοικηθεί και να αποκτήσει ζωή.

Οι πολιτικές αυτές, συνδυαζόμενες με επιπλέον παρεμβάσεις για την ενίσχυση της ασφάλειας και πολιτικές πρόνοιας, θα ανατρέψουν την σημερινή κατάσταση της Αθήνας.

Στο πλαίσιο αυτό αποφασίστηκαν ώστε να προχωρήσουν οι δράσεις:

– η έναρξη της εκτέλεσης έργων πλατειών και αναπλάσεων (Αγ. Παντελεήμονα, Αττικής, οδ. Αγορακρίτου),

– η μελέτη και υλοποίηση της πλατείας Θεάτρου,

– η μετατροπή ξενοδοχείου σε φοιτητικές- νεανικές κατοικίες στην περιοχή της Ομόνοιας,

– η πορεία της δράσης για ζωγραφική τυφλών όψεων κτηρίων,

– η υλοποίηση του πρώτου έργου «Αθήνα x 4»,

– η εναλλακτική παρέμβαση στο Λόφο Στρέφη,

– η ανάπλαση της Βασ. Όλγας,

– η έναρξη κατασκευής ποδηλατόδρομου από την Κορεατική Αγορά μέχρι τον Φαληρικό Όρμο.

Επίσης, το ΥΠΕΚΑ θα στηρίξει την υλοποίηση μικρών έργων του Δήμου Αθηναίων για πολλαπλές παρεμβάσεις σε περιοχές της πόλης.

ΥΠΕΚΑ

Σχόλια