Σκουπίδια: σε ιδιώτες η αποκομιδή – συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις

1
5

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Συνέχιση των κινητοποιήσεων εξήγγειλαν οι εργαζόμενοι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, επισημαίνοντας ότι «ο αγώνας των εργαζομένων δεν σταματά με γενικές, καλές προθέσεις, αλλά ούτε με απειλές».

«Στις απειλές της κυβέρνησης απαντάμε με γενίκευση και κλιμάκωση των κινητοποιήσεων. Από αύριο δεν θα πρέπει να υπάρχει Δημοτικό κτήριο ή Χ.Υ.Τ.Α. σε όλη την Ελλάδα που δεν θα είναι κατειλημμένοι από τους εργαζόμενους».

Παράλληλα, οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα ανακοίνωσαν πως θα συμμετάσχουν στο πανδημοσιοϋπαλληλικό συλλαλητήριο το Σάββατο 15 Οκτωβρίου 2011 και στη γενική απεργία της 19ης και 20ης Οκτωβρίου.

Σήμερα ξεκινά η αποκομιδή

Μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του Σκάι, ο υφυπουργός Εσωτερικών, Πάρις Κουκουλόπουλος, επισήμανε ότι σήμερα ξεκινά η αποκομιδή απορριμμάτων από ιδιώτες και απηύθυνε έκκληση στους πολίτες σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη να μην βγάζουν έξω τα σκουπίδια τους μέχρι τη Δευτέρα που η κατάσταση θα αρχίσει να εξομαλύνεται.

Ο κ. Κουκουλόπουλος δήλωσε επίσης ότι αν οι εργαζόμενοι στους ΟΤΑ εμποδίσουν τους ιδιώτες στην αποκομιδή των σκουπιδιών, τότε το υπουργείο ενδέχεται να προχωρήσει σε απολύσεις.

Σημειώνεται ότι ο ΧΥΤΑ Φυλής εξακολουθεί να τελεί υπό κατάληψη από εργαζομένους στην καθαριότητα και δέχεται μόνο τα σκουπίδια που περισυλλέγονται από σχολεία και νοσοκομεία.

Η ανακοίνωση της Περιφέρειας Αττικής

Με γνώμονα τη διασφάλιση της Δημόσιας Υγείας και την προστασία των 5 εκατομμυρίων πολιτών της Αττικής το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής αποφάσισε κατά πλειοψηφία να αναλάβει  πρωτοβουλία για την αποκομιδή των απορριμμάτων που έχουν συσσωρευτεί το τελευταίο 10ημερο σε όλους τους Δήμους της Περιφέρειας Αττικής, λαμβάνοντας υπόψιν και τις εκθέσεις των Εποπτών Δημόσιας Υγείας και του ΚΕΕΛΠΝΟ.

Συγκεκριμένα:

Εξαιτίας της έκτακτης κατάστασης που έχει δημιουργηθεί και του κινδύνου για τη Δημόσια Υγεία, να αναθέσει το έργο της αποκομιδής σε εταιρείες που διαθέτουν το κατάλληλο μηχανολογικό εξοπλισμό, τηρώντας όλες τις νόμιμες διαδικασίες και να εξουσιοδοτήσει τον Περιφερειάρχη Αττικής Γιάννη Σγουρό να προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την υλοποίηση της απόφασης αυτής.

Η αποκομιδή θα ξεκινήσει από ευαίσθητους χώρους (σχολεία, νοσοκομεία, παιδικούς σταθμούς κλπ) και θα επεκταθεί όπου κριθεί απαραίτητο και επείγον σε όλους τους Δήμους χωρικής αρμοδιότητας της Περιφέρειας Αττικής.

Ο Περιφερειάρχης Αττικής Γιάννης Σγουρός δήλωσε:

«Οι περιστάσεις είναι έκτακτες και επιβάλλουν έκτακτες αποφάσεις. Πρόκειται για απόφαση ανάγκης και όχι σκοπιμότητας. Σέβομαι τα δικαιώματα των εργαζομένων αλλά πάνω απ” όλα βάζω τα δικαιώματα των πολιτών. Εδώ και 30 χρόνια έχουμε γίνει όμηροι των σκουπιδιών. Πρέπει να δράσουμε τώρα. Η κοινωνία περιμένει λύση.

econews

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Ποιον κατάλληλο μηχ/κό εξοπλισμό, που έχουν καλέσει και την κουτσή Μαρία και πληρώνουν αδράααααα!?Πού τα βρήκαν τα λεφτά;;;Με ποια ευθύνη θα γίνει όλο αυτό; Ποιος θα τα φάει τελικά;

Comments are closed.