Φωτοβολταϊκά: οι ηλιακοί μετατροπείς αντέχουν στην κρίση

0
10

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Οι περισσότεροι κατασκευαστές εξοπλισμού φωτοβολταϊκών συστημάτων βρίσκονται αντιμέτωποι με χαμηλά περιθώρια κέρδους εξαιτίας της καθοδικής πορείας του κλάδου, αλλά οι εταιρείες ηλιακών μετατροπέων επιδεικνύουν ανθεκτικότητα στην κρίση.

Αντίθετα με τις εταιρείες ηλιακών πάνελ και κυψελών, οι ηλιακοί μετατροπείς δείχνουν να είναι προστατευμένοι από τον ανελέητο ανταγωνισμό και την οικονομική κρίση, καθώς τα εν λόγω προϊόντα είναι πολύπλοκα ως προς την κατασκευή τους, γεγονός που έχει διατηρήσει τις τιμές σχετικά σταθερές.

Αναλυτές επισημαίνουν στο Reuters πως τα περιθώρια κέρδους ηλιακών μετατροπέων θα περιοριστούν, σε μια αγορά 6 δισ. δολαρίων, αλλά όχι όσο στην περίπτωση άλλου ηλιακού εξοπλισμού.

Ένα τυπικό φωτοβολταϊκό σύστημα αποτελείται από φωτοβολταϊκά κύτταρα τα οποία συνδέονται και δημιουργούν το ηλιακό πάνελ. Το πάνελ συνδέεται με τον μετατροπέα ο οποίος μεταλλάσσει το συνεχές ρεύμα σε εναλλασσόμενο, το οποίο μπορεί να διοχετευθεί στο δίκτυο ηλεκτρισμού και να χρησιμοποιηθεί.

Οι τιμές των ηλιακών κυττάρων ακολουθούν πτωτική πορεία εξαιτίας της υπερπροσφοράς, του ανταγωνισμού και τις περικοπές στις κρατικές επιδοτήσεις του κλάδου.

Αξίζει να σημειωθεί πως σύμφωνα με αναλυτές, σε αντίθεση με την υπόλοιπη αγορά ηλιακού εξοπλισμού την οποία οι Κινέζοι προμηθευτές ελέγχουν σε ποσοστό 40%, το μερίδιό τους σε αυτή των ηλιακών μετατροπέων ήταν 5% το 2010 και αυξάνεται με αργούς ρυθμούς.

econews

Σχόλια