Κοζλοντούι: ενημέρωση της Ελληνικής Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας για τα μέτρα ασφαλείας

0
5

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Αντιπροσωπεία της Ελληνικής Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας (ΕΕΑΕ) με επικεφαλής τον Πρόεδρο της,  Δρ. Χρήστο Χουσιάδα, πραγματοποίησε στις 3 και 4 Οκτωβρίου 2011 επίσημη επίσκεψη στη Βουλγαρία, κατόπιν πρόσκλησης του Προέδρου της ομόλογης Βουλγαρικής αρχής (Bulgarian Nuclear Regulatory Authority), Dr. Sergey Tzotchev.

Το πρόγραμμα της επίσκεψης περιελάμβανε συναντήσεις με τη διοίκηση του BNRA και του Εθνικού Κέντρου Ραδιοβιολογίας και Ακτινοπροστασίας, ξενάγηση στο Κέντρο διαχείρισης έκτακτων ραδιολογικών και πυρηνικών περιστατικών, καθώς και επίσκεψη στον πυρηνικό σταθμό του Kozloduy.

Οι δραστηριότητες των δύο αρχών και το θέμα της πυρηνικής ασφάλειας βρέθηκαν στο επίκεντρο των συζητήσεων μεταξύ της ΕΕΑΕ και του BNRA. Επιπλέον, επιβεβαιώθηκε η πρόθεση και των δύο πλευρών για περαιτέρω συνεργασία στους τομείς της έγκαιρης ειδοποίησης σε περίπτωση ατυχήματος και ελέγχου των επιπέδων ραδιενέργειας στο περιβάλλον.

Κατά την επίσκεψη στον πυρηνικό σταθμό του Kozloduy η ελληνική αντιπροσωπεία ενημερώθηκε μεταξύ άλλων για τις συνθήκες λειτουργίας και τα μέτρα ασφάλειας. Στη συνέχεια ακολούθησε ξενάγηση στο κέντρο εκπαίδευσης και στο κτίριο του αντιδραστήρα 5.

Με δεδομένη τη διάθεση για συνεργασία και επικοινωνία μεταξύ των δύο χωρών σε θέματα  ακτινοπροστασίας και πυρηνικής ασφάλειας, η επόμενη συνάντηση μεταξύ της ΕΕΑΕ και του BNRA  θα πραγματοποιηθεί το επόμενο έτος στην Αθήνα.

econews

Σχόλια