Το «πράσινο» καύσιμο του Μπράνσον κόντρα στις τάσεις της αεροβιομηχανίας

0
24

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Οι αεροπορικές εταιρείες θα μεταφέρουν 2,8 δισ. επιβάτες και 46 εκατομμύρια τόνους φορτίου το 2011. Θα καταναλώσουν 210 με 220 εκατ. τόνους καυσίμου και θα παράξουν 650 τόνους διοξειδίου του άνθρακα.

Η αύξηση στις τιμές των ορυκτών καυσίμων σε συνδυασμό με τις πιέσεις που ασκούνται στην αεροπορική βιομηχανία να περιορίσει τις εκπομπές ρύπων -για παράδειγμα η ένταξη των αεροπορικών στο ευρωπαϊκό Σύστημα Εμπορίας Ρύπων (ETS)- έχουν οδηγήσει τον κλάδο στην αναζήτηση εναλλακτικών, φθηνότερων και “πράσινων” καυσίμων.

Η λύση για τις αεροπορικές εταιρείες βρίσκεται στα βιοκαύσιμα, παρά το γεγονός ότι σε αυτή τη φάση είναι τρεις με πέντε φορές ακριβότερα από τα κλασσικά καύσιμα και η ποσότητά τους είναι ανεπαρκής για να καλύψει τις ανάγκες.

Πηγές βιοκαυσίμων δεν είναι μόνο το φοινικέλαιο και άλλους επονομαζόμενους πρώτης-γενιάς καρπούς, αλλά και από άλλες πηγές όπως η γιατρόφα, ένα μη βρώσιμο χόρτο που φυτρώνει σε άνυδρες περιοχές ή προέρχεται από την άλγη.

—Ο εναλλακτικός δρόμος του κυρίου Μπράνσον

Αντίθετα με τους ανταγωνιστές του ο εκκεντρικός ιδιοκτήτης της Virgin Σερ Ρίτσαρντ Μπράνσον απομακρύνεται από τα βιοκαύσιμα και στοχεύει να εισαγάγει ένα νέο “πράσινο αεροπορικό καύσιμο” στα αεροσκάφη της εταιρείας του εντός τριετίας.

Η εταιρεία του θα επιχειρήσει να μετατρέψει τις εκπομπές αερίων της χαλυβουργίας σε προωθητικό καύσιμο αεροσκαφών το οποίο θα μπορούσε να καλύψει το ένα πέμπτο της ετήσιας κατανάλωσης αεροπορικού καυσίμου.

Η Virgin ανακοίνωσε ότι θα πραγματοποιηθεί πειραματική πτήση εντός των επόμενων 12 με 18 μηνών.

Η περιβαλλοντική οργάνωση Friends of the Earth (FoE) χαιρέτησε την ιδέα του Μπράνσον, καθώς δεν τίθεται θέμα κοινωνικά επιζήμιας χρήσης γης όπως με τα βιοκαύσιμα.

Η LanzaTech, εταιρεία που συνεργάζεται με τη Virgin στο σχέδιο ανακύκλωσης αερίων χαλυβουργιών, ισχυρίζεται πως η τεχνολογία μπορεί να εφαρμοστεί στο 65% των μύλων χάλυβα παγκοσμίως, καθώς και σε χημικές και άλλες βιομηχανίες.

Ο Μπράνσο δηλώνει για το εγχείρημα ότι πρόκειται “για μια από τις πιο συναρπαστικές εξελίξεις στη ζωή μας και βασική ανακάλυψη στη μάχη εναντίον του άνθρακα”.

econews

Σχόλια