Νέα Ζηλανδία: αγώνας δρόμου για την άντληση πετρελαίου

0
8

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Αγώνα δρόμου δίνουν τα συνεργεία διάσωσης για την άντληση πετρελαίου από το δεξαμενόπλοιο MV Rena, λιβεριανής σημαίας, που έχει προσαράξει από την Τετάρτη στα ανοιχτά της Νέας Ζηλανδίας.

Από το δεξαμενόπλοιο έχουν ήδη διαρρεύσει 20 με 30 τόνοι πετρελαίου μετά από σύγκρουση σε κοραλλιογενή ύφαλο στον Κόλπο της Αφθονίας, ενώ οι αξιωματούχοι φοβούνται ότι ενδεχόμενο ρήγμα θα μπορούσε να οδηγήσει στη διαρροή περίπου 1.700 τόνων καυσίμου στη θάλασσα.

Ο κόλπος της Αφθονίας είναι ένας από τους δημοφιλέστερους τουριστικούς προορισμούς της Νέας Ζηλανδίας.

Όπως ανακοίνωσε η Υπηρεσία Αντιμετώπισης Πετρελαιοκηλίδων του υπουργείου Ναυτιλίας, τα συνεργεία εργάζονται εντατικά για την άντληση του πετρελαίου καθώς τα επόμενα 24ωρα αναμένεται επιδείνωση των καιρικών συνθηκών.

Το Τμήμα Διατήρησης της Φύσης έχει στήσει δυο κέντρα διάσωσης και έχει οργανώσει ομάδες διάσωσης που «οργώνουν» τις πληγείσες περιοχές ψάχνοντας για πουλιά και ζώα που έχουν πληγεί από την πετρελαιοκηλίδα, η οποία καλύπτει έκταση πέντε χιλιομέτρων.

Σύμφωνα με στοιχεία του Λιμενικού της Νέας Ζηλανδίας, μέχρι στιγμής έχουν βρεθεί οχτώ πτηνά, μεταξύ των οποίων και μικροί μπλε πιγκουίνοι, που περισυλλέχθηκαν και περιθάλπτονται σε ειδικές εγκαταστάσεις.

econews

Σχόλια