Μακρύς ο δρόμος για μια "πράσινη" Ευρώπη – Η κριτική στο σχέδιο δράσης

0
5

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Το σχέδιο δράσης της Κομισιόν για μια Ευρώπη που θα εξοικονομεί πόρους και ενέργεια προβλέπει ελάχιστα για την περιβαλλοντική προστασία υποστηρίζουν οι οικολόγοι ενώ οι επιχειρήσεις ασκούν κριτική διότι αγνοούνται τα περιβαλλοντικά οφέλη της δραστηριότητας των “πράσινων” κλάδων.

Σε αδρές γραμμές ο “οδικός χάρτης” προς μια “αποδοτική” Ευρώπη, που παρουσιάστηκε το Σεπτέμβριο, επιχειρεί μια αποσύνδεση της οικονομικής ανάπτυξης από την κατανάλωση φυσικών πόρων.

Προωθεί παράλληλα μια ριζική αναδιαμόρφωση του μοντέλου παραγωγής και κατανάλωσης στην Ευρώπη το οποίο θα απαιτεί μικρότερη χρήση ενέργειας, νερού και ορυκτών πόρων.

Ένα τέτοιο μοντέλο, ισχυρίζεται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, θα θωρακίσει την οικονομία των 27 από εξωτερικές αναταράξεις, όπως οι απότομες αυξήσεις στις τιμές των βασικών εμπορευμάτων και των καυσίμων.

Ο Επίτροπος Περιβάλλοντος, Γιάνες Ποτότσνικ απέρριψε τους ισχυρισμούς περί απροθυμίας της Κομισιόν να δεσμευθεί στην επίτευξη συγκεκριμένων στόχων και απέδωσε την απουσία στόχων στην έλλειψη χρόνου για τη διενέργεια αξιολόγησης περιβαλλοντικού αντίκτυπου των προτάσεων.

Όπως προβλέπει ο “οδικός χάρτης”, προθεσμία για τη σύναψη συμφωνίας επί συγκεκριμένων στόχων είναι το 2013 και στόχος η διοχέτευση των επενδυτικών κεφαλαίων στην “πράσινη” καινοτομία.

Συνοπτικά, το σχέδιο δράσης λαμβάνει υπόψη:

-το περιβαλλοντικό αποτύπωμα προϊόντων και υλικών κατασκευής: ορισμένοι εφιστούν την προσοχή στον τρόπο με τον οποίο γίνεται η αξιολόγηση της περιβαλλοντικής απόδοσης προϊόντων, όπως η ικανότητά τους να ανακυκλωθούν ή να επαναχρησιμοποιηθούν.

-την πράσινη φορολόγηση: η Κομισιόν προσανατολίζεται στην φορολογική επιβάρυνση βάσει της χρήσης πόρων. Η πρωτοβουλία αυτή προσκρούει στο γεγονός ότι η φορολογία είναι ζήτημα εθνικών κυβερνήσεων, ορισμένοι κλάδοι προτείνουν τη σύνδεση της φορολόγησης με την τεχνολογία παραγωγής (πχ βελτίωση της δυνατότητας ανακύκλωσης των προϊόντων στο στάδιο του βιομηχανικού σχεδιασμού), ενώ καταναλωτικές οργανώσεις προτείνουν χαμηλότερο ΦΠΑ για τα “πράσινα” προϊόντα.

-τη διαχείριση και αξιοποίηση των απορριμμάτων: παρότι πρόκειται για το ζήτημα με τις λιγότερες τριβές μεταξύ των “παικτών” απαιτείται αποτελεσματικότερη λειτουργία της αποκομιδής και ανακύκλωσης των απορριμμάτων με παράλληλη ελαχιστοποίηση των χωματερών.

econews

Σχόλια