Ποδήλατο: πιλοτικό σύστημα ενοικίασης στην Αθήνα

0
10

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Συνέντευξη Τύπου για τον «Ποδηλατικό Γύρο Αθήνας 2011», που θα διεξαχθεί την Κυριακή 16 Οκτωβρίου, παραχώρησαν ο Δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης και η Πρόεδρος του Οργανισμού Νεολαίας και Άθλησης Παναγιώτα Ψαράκη.

Ο Δήμαρχος Αθηναίων κ. Καμίνης χαιρέτισε την εκδήλωση τονίζοντας: «Τα τελευταία χρόνια έχει κάνει την εμφάνισή του ένα αυθόρμητο κίνημα πολιτών το οποίο όλο και μαζικοποιείται και που ζητά την κατοχύρωση των δικαιωμάτων για το ποδήλατο στην πόλη».

Στη συνέχεια ο κ. Καμίνης ανακοίνωσε πως την άνοιξη το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε και η Δ/νση Μελετών του Δήμου Αθηναίων εκπόνησε προκαταρκτική μελέτη για την κατασκευή του ποδηλατόδρομου που θα συνδέει τους αρχαιολογικούς χώρους της Ακαδημίας Πλάτωνος και του Κεραμεικού, την εγκατάσταση (σε συνεργασία με το Υφυπουργείο Διατροφής και Άθλησης) πιλοτικού συστήματος ενοικίασης κοινοχρήστων ποδηλάτων στο ιστορικό κέντρο. Πρόθεση της Δημοτικής Αρχής είναι να κατασκευάσει κατάλληλες μπάρες στάθμευσης ποδηλάτων σε όλα τα δημοτικά κτίρια ξεκινώντας από ιστορικά κτήρια ιδιοκτησίας του Δήμου και σε συνεργασία με τον ΟΑΣΑ, να τοποθετηθούν αντίστοιχες μπάρες έξω από σταθμούς του μετρό και του ηλεκτρικού. Ακόμα μία πρωτοβουλία του Δήμου που έτυχε μεγάλης εκτίμησης από τους πολίτες είναι η δυνατότητα πλέον παραλαβής κλεμμένου ποδηλάτου, με την επίδειξη αποδεικτικών στοιχείων από το  Τμήμα Ελέγχου και Εμπορίου της Δ/νσης της Δημοτικής Αστυνομίας.

Η Πρόεδρος του Ο.Ν.Α. Παναγιώτα Ψαράκη είπε: «o ποδηλατικός γύρος της Αθήνας, δεν αποτελεί ένα επικοινωνιακό γεγονός που βλέπει το ποδήλατο απλά ως μέσο προς αυτή την κατεύθυνση. Για μας το ποδήλατο είναι ένας προσιτός, χαλαρός και αθόρυβος τρόπος να κινούμαστε μέσα στην πόλη. Κυρίως όμως το ποδήλατο είναι ένα σύμβολο ελευθερίας που επιτρέπει τις μετακινήσεις ανέμελες, γρήγορες, φιλικές προς το περιβάλλον και τους άλλους χρήστες της πόλης. Το ποδήλατο μας οδηγεί με ακρίβεια σε μιαν άλλη κουλτούρα, σε έναν διαφορετικό πολιτισμό, τον οποίο όλοι έχουμε ανάγκη».

Σύνθημα της φετινής διοργάνωσης είναι «Κάνω χώρο στο ποδήλατο. Δίνω ζωή στην πόλη μου» και σκοπός της είναι να αναδείξει την προσφορά του ποδηλάτου ως ένα εναλλακτικό μέσο μετακίνησης και προσφοράς καλύτερης ποιότητας ζωής .

Στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων, ο Οργανισμός Νεολαίας και Άθλησης, διοργανώνει στις 15 Οκτωβρίου από τις 17.00 -19.00 μ.μ., αθλητική γιορτή για τα παιδιά των δημοτικών βρεφονηπιακών σταθμών και  νηπιαγωγείων, με την καθοδήγηση των αθλητών της Εθνικής Ομάδας Ποδηλασίας και την πραγματοποίηση διαδραστικών παιχνιδιών.

Οι εγγραφές συμμετοχής στον Ποδηλατικό Γύρο της Αθήνας 2011 γίνονται on line στο www.ona.gr, στους χώρους του ΟΝΑ και στα ΚΕΠ  του Δήμου Αθηναίων.

econews

Σχόλια