Μήλος: στη Βουλή η ρύπανση από τα απόβλητα περλίτη

0
56

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Ερώτηση προς τους υπουργούς Περιβάλλοντος, Υγείας και Ανάπτυξης για την περιβαλλοντική επιβάρυνση της Μήλου από τα μεταλλεία, κατέθεσαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κ. Δημήτρης Παπαδημούλης και κ. Θεόδωρος Δρίτσας.

Ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης:

Στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως δημοσιεύτηκε Υγειονομική Διάταξη του Υπουργού Υγείας με τίτλο: «Μέτρα για την προστασία της υγείας του πληθυσμού της Νήσου Μήλου από βλάβες προκαλούμενες από την διάχυση υπέρλεπτων περλίτη σε αέριο ή υδάτινο περιβάλλον προερχόμενων από εξορυκτικές Δραστηριότητες στην περιοχή».

Η παραπάνω Υγειονομική Διάταξη αναφέρει ρητά «υποχρεούνται οι αρμόδιοι φορείς να επιβάλουν: α)στην ρυπογόνο εταιρεία η οποία δραστηριοποιείται στη νήσο Μήλο, την ταφή όλων των μορφών αποβλήτων, που προκύπτουν από την εξορυκτική δραστηριότητα της σύμφωνα με τη σχετική νομοθεσία,…»

Επειδή τα απόβλητα της βιομηχανίας της εξόρυξης εξακολουθούν να απορρίπτονται στο θαλάσσιο περιβάλλον και επειδή  δημοσιεύματα για το ποιο πάνω θέμα σε πανελλαδικής εμβέλειας εφημερίδες, δυσφημούν το τουριστικό προϊόν της νήσου Μήλου, που με πολύ κόπο η κοινωνία του νησιού έχει συνθέσει.

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

–  Ποια υπηρεσία είναι αρμόδια να ελέγξει αν εφαρμόζεται η Υπουργική Απόφαση;

–  Έχουν σχεδιαστεί προγράμματα ελέγχου από την αρμόδια υπηρεσία για εφαρμογή της Υγειονομικής Διάταξης, ώστε και η υγεία των κατοίκων, και το θαλάσσιο περιβάλλον του νησιού και η καλή τουριστική φήμη του να προστατευθούν;

econews

Σχόλια