Medasset: ολοκλήρωση ημερίδων για τουρισμό και βιοποικιλότητα

0
13

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Με επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι Ημερίδες που πραγματοποίησε το MEDASSET με θέμα «Βιώσιμη διαχείριση τουριστικών προορισμών, βιοποικιλότητα και τοπικές κοινωνίες», στο πλαίσιο των δράσεων του προγράμματος Ocean Fund της Royal Caribbean Cruises Ltd. και σε συνεργασία με το Sustainable Travel International, στις 9 και στις 19 Σεπτεμβρίου στην Αθήνα και τα Χανιά αντίστοιχα.

Εκπρόσωποι της κεντρικής, περιφερειακής και τοπικής διοίκησης, των περιβαλλοντικών Μ.Κ.Ο., πανεπιστημιακοί, ερευνητές και επιστήμονες, καθώς και φορείς και ιδιώτες που δραστηριοποιούνται σε θέματα τουρισμού και περιβάλλοντος, είχαν τη δυνατότητα να ανταλλάξουν απόψεις γύρω από τις συνέπειες του κυρίαρχου μοντέλου τουριστικής ανάπτυξης στην Ελλάδα, τα προβλήματα στην εφαρμογή αειφόρων τουριστικών πρακτικών, αλλά και τις προκλήσεις σχετικά με την υιοθέτηση βέλτιστων πρακτικών που να συνδυάζουν τη διατήρηση της βιοποικιλότητας, το βιώσιμο τουρισμό και τη συμμετοχή των τοπικών κοινωνιών.

Στις προστατευόμενες περιοχές και στην πολυπλοκότητα της σχέσης του τουρισμού, της βιοποικιλότητας και της κοινωνίας, αναφέρθηκε η Επιστημονική Υπεύθυνη του Προγράμματος Δρ.Έλια Αποστολοπούλου, Mεταδιδακτορική Ερευνήτρια στο Τμήμα Βιολογίας του ΑΠΘ, ενώ  ο Διευθυντής του MEDASSET Κωνσταντίνος Γριμάνης μίλησε για τις περιβαλλοντικές, κοινωνικές και οικονομικές συνέπειες της τουριστικής ανάπτυξης, κάνοντας ειδική αναφορά στην περίπτωση της Ελλάδας.

Στην Ημερίδα της Αθήνας, η Διευθύντρια του ΕΟΤ Μαρία Μάρακα-Ρωμανού μίλησε για το ρόλο του τουρισμού στην επίτευξη ισόρροπης τοπικής ανάπτυξης, ενώ η Γεωργία Κίκου, Υπεύθυνη για το Πρόγραμμα ‘Αειφόρο Αιγαίο’ της Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, παρουσίασε δράσεις για μια αειφόρο ανάπτυξη στο Αιγαίο. Η Μαρία Σαλωμίδη, Δρ. Περιβαλλοντολόγος στο Ινστιτούτο Ωκεανογραφίας του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ), έθεσε με την παρουσίασή της το καίριο ερώτημα για τη σχέση του Θαλάσσιου Τουρισμού με τη  Βιοποικιλότητα: Φίλοι ή Εχθροί;

Στη συνέχεια, η Μαρία Κάπαρη, Ειδική Επιστήμονας για τα Υγροτοπικά, Παράκτια και Θαλάσσια Οικοσυστήματα του Εθνικού Κέντρου Περιβάλλοντος και Αειφόρου Ανάπτυξης (ΕΚΠΑΑ) παρουσίασε το Πρόγραμμα LIFE+ «Σχέδιο Δράσης για τη Διατήρηση της Βιοποικιλότητας της Σκύρου» και  η Ανδρονίκη Παρδαλού, Υπεύθυνη Βιοποικιλότητας και Φυσικών Πόρων του Δικτύου Μεσόγειος SOS, μίλησε για τον Οικοτουρισμό και τη διαχείριση προστατευόμενων περιοχών.

Τέλος, ο Δρόσος Κουτσούμπας,  Αναπλ. Καθηγ. Θαλάσσιας Βιολογίας του Τμήματος Επιστημών Θάλασσας του Πανεπιστημίου Αιγαίου και Πρόεδρος του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου Ζακύνθου (ΕΘΠΖ), μίλησε για τη Βιοποικιλότητα και τη βιώσιμη ανάπτυξη σε θαλάσσιες προστατευόμενες περιοχές στις ελληνικές θάλασσες.

 

Αντίστοιχα, στα Χανιά, ο Μιχάλης Νικολακάκης, Υπ. Διδάκτορας Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, αναφέρθηκε στον Τουρισμό και την Ελληνική Κοινωνία την περίοδο 1945-1974, κάνοντας λόγο για «Μοντέρνα Κίρκη». Κατόπιν, η  Πρόεδρος της Επιτροπής Τουριστικής Ανάπτυξης & Προβολής Δήμου Χανίων, Μαρία Κοκκινάκη μίλησε για τον Τουρισμό, τον Πολιτισμό και την Κρητική διατροφή ως συγκριτικά  πλεονεκτήματα  Βιώσιμης Ανάπτυξης του Δήμου Χανίων.

Ακολούθησε η παρουσίαση «Σχεδιασμός και αξιολόγηση αειφόρου τουριστικής ανάπτυξης» από την Καλλιόπη Πεδιαδίτη, Δρ. Περιβαλλοντολόγο, ενώ ο Στέφανος Παρασκευόπουλος, Πρόεδρος του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου Αλοννήσου-Βορείων Σποράδων και Καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, παρουσίασε το παράδειγμα του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου Αλοννήσου ως ένα εναλλακτικό πρότυπο τουριστικής ανάπτυξης.

Ο Γιάννης Παντής, Αντιπρύτανης και Καθηγητής στον Τομέα Οικολογίας του Τμήματος Βιολογίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης,  μίλησε για τον τουρισμό ως στοιχείο ενός ολοκληρωμένου διαχειριστικού προγράμματος, ενώ η Παναγιώτα Γώτσιου,  Βιολόγος-Ερευνήτρια στη Μονάδα Διατήρησης Μεσογειακών Φυτών του Μεσογειακού Αγρονομικού Ινστιτούτου Χανίων (ΜΑΙΧ), αναφέρθηκε στις ορθές πρακτικές για την προώθηση του Αειφόρου Τουρισμού από το έργο REVERSEInterreg IVC.

Τέλος, ο Πέτρος Λυμπεράκης, Ερευνητής του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κρήτης του Πανεπιστημίου Κρήτης και Πρόεδρος του Εθνικού Δρυμού Σαμαριάς, έκανε λόγο για μια ώρα απολογισμού και αναθεώρησης σε ό,τι αφορά στο Περιβάλλον και τον αειφόρο τουρισμό, αναλύοντας το μοντέλο τουριστικής ανάπτυξης της Κρήτης.

Μετά την ολοκλήρωση των ομιλιών και των παρουσιάσεων στην Αθήνα και τα Χανιά, οι συμμετέχοντες των Ημερίδων έλαβαν μέρος στις ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες συζητήσεις που ακολούθησαν γύρω από τις οικονομικές, κοινωνικές και πολιτικές συνέπειες του τουρισμού στο φυσικό, αλλά και ανθρωπογενές περιβάλλον, τις προκλήσεις εφαρμογής αειφόρων τουριστικών πρακτικών, τις συνέπειες της τουριστικής ανάπτυξης, αλλά και τον κεντρικό της ρόλο στην ελληνική κοινωνία.

Τα Πορίσματα των συζητήσεων των δύο Ημερίδων θα αναρτηθούν σύντομα στην ιστοσελίδα του MEDASSET www.medasset.gr, με στόχο να αποτυπωθούν οι θέσεις και οι προτάσεις των συμμετεχόντων για έναν βιώσιμο τουρισμό.

Για περισσότερες πληροφορίες ή/και φωτογραφικό υλικό, παρακαλούμε επικοινωνήστε με το  MEDASSET στο 2103613572 ή με e-mail στο medasset@medasset.gr.

Σχόλια