ΑΠΕ: συνάντηση Παπακωνσταντίνου με φορείς για εγγυημένες τιμές και ειδικό τέλος

0
10

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Ξεκινά το απόγευμα της Παρασκευής η επίσημη συζήτηση του ΥΠΕΚΑ με τους φορείς των ΑΠΕ για την αναμόρφωση του τέλους ΑΠΕ και των εγγυημένων τιμών παραγωγού.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της ιστοσελίδας energia.gr, στη συνάντηση, έχουν κληθεί να συμμετάσχουν εκπρόσωποι, του ΔΕΣΜΗΕ, της ΡΑΕ, του ΚΑΠΕ, του ΕΣΗΑΠΕ, του ΣΕΦ, της ΕΛΕΤΑΕΝ, της ΕΒΙΚΕΝ και της Greenpeace.

Κεντρικό θέμα της συζήτησης θα είναι ο χρηματοδοτικός μηχανισμός για τη στήριξη των ΑΠΕ, η αποτίμηση της μέχρι τώρα κατάστασης και οι προοπτικές που διαγράφονται.

Πιο συγκεκριμένα, στο τραπέζι της συζήτησης θα τεθούν, το υφιστάμενο σύστημα των εγγυημένων τιμών, εναλλακτικοί μηχανισμοί χρηματοδότησης και το ειδικό τέλος ΑΠΕ.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, για το τέλος ΑΠΕ προωθείται η αλλαγή του τρόπου υπολογισμού του.

Σε ό,τι αφορά τις εγγυημένες τιμές παραγωγού, διαμορφώνεται ήδη κλίμα για αναθεώρηση προς τα κάτω των τιμών για τα φωτοβολταϊκά, ενώ για τα αιολικά η άποψη που επικρατεί είναι να διατηρηθούν ως έχουν, καθώς το κόστος εγκατάστασης τους έχει αυξηθεί.

Σημειώνεται ότι η πίεση για την αναμόρφωση του τέλους ΑΠΕ και των εγγυημένων τιμών παραγωγού προέρχεται από το έλλειμμα του ΔΕΣΜΗΕ και τις ανάγκες για τη χρηματοδότηση της διαρκώς αυξανόμενης παραγωγής από ΑΠΕ.

econews

Σχόλια