Υδρογονάνθρακες: «ανοίγει ο δρόμος» για έρευνες σε τρεις περιοχές (upd)

0
7

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Έγκριση για τη διενέργεια ερευνών για υδρογονάνθρακες σε τρεις περιοχές της Ελλάδας δόθηκε στη διάρκεια της κυβερνητικής σύσκεψης, όπως ανακοίνωσε ο  υφυπουργός ΠΕΚΑ, Γιάννης Μανιάτης.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Ναυτεμπορικής, ο κ. Μανιάτης διευκρίνισε ότι η κυβέρνηση θα απευθύνει διεθνή πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την περιοχή του Πατραϊκού Κόλπου, την περιοχή δυτικά των Ιωαννίνων και την περιοχή του Κατάκολου, με συνολική εκτιμώμενη δυνατότητα περίπου 250 εκατ. βαρελιών, σε βάθος 15ετίας-20ετίας.

—Ανακοίνωση του ΥΠΕΚΑ

Για το ζήτημα ανακοίνωση εξέδωσε και το ΥΠΕΚΑ στην οποία αναφέρονται τα εξής:

«Το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, μετά από απουσία της χώρας μας για περίπου 15 χρόνια από το πεδίο έρευνας Υδρογονανθράκων, δίνει σήμερα στη δημοσιότητα σχετικό πληροφοριακό υλικό, προκειμένου να προετοιμαστεί ο πρώτος γύρος παραχωρήσεων της Ελλάδας με την μέθοδο της Ανοιχτής Πρόσκλησης (open door).

Στην πρόσκληση περιλαμβάνονται τρεις γεωγραφικές περιοχές της χώρας που ήταν αντικείμενο παραχώρησης κατά το παρελθόν και στις οποίες για διάφορους επιχειρηματικούς ή τεχνικούς λόγους δεν ολοκληρώθηκε η διαδικασία έρευνας. Τα εκτιμώμενα απολήψιμα αποθέματα και από τις τρεις περιοχές είναι της τάξης των 250 – 300.000.000 βαρελιών.

Στο επόμενο χρονικό διάστημα στοχεύουμε στην συγκέντρωση όλου του διαθέσιμου πληροφοριακού υλικού σε γεωλογικές, γεωφυσικές και άλλες έρευνες που έχει συγκεντρωθεί σε ελληνικά ή διεθνή ακαδημαϊκά ινστιτούτα, ερευνητικά κέντρα και φορείς ώστε οι σχετικοί φάκελοι να είναι πλήρεις.

Στην κατεύθυνση αυτή είναι απολύτως ευπρόσδεκτη η συμμετοχή όλων των Ελλήνων (και όχι μόνο) επιστημόνων που έχουν κατά το παρελθόν διεξαγάγει σχετικές έρευνες στις προαναφερόμενες περιοχές, καθώς επίσης και παρατηρήσεις / βελτιώσεις στο κείμενο που δίνεται στη δημοσιότητα.

Η διαβούλευση θα ολοκληρωθεί στις 15 Δεκεμβρίου 2011″

econews

Σχόλια