Η ΔΕΗ θέλει αύξηση 30% στο ρεύμα – Το ΥΠΕΚΑ αρνείται

0
6

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Αντίθετα με τη διάψευση του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής των δημοσιευμάτων που έκαναν λόγο για αύξηση των τιμολογίων του ηλεκτρικού ρεύματος κατά 30% μέσα στον 2012, η διοίκηση της ΔΕΗ φέρεται να επιδιώκει την εν λόγω αναπροσαρμογή.

Όπως αναφέρουν “Τα Νέα”, το θέμα προέκυψε όταν τη Δευτέρα (3/10)  η ΔΕΗ απέστειλε προς τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) τα κοστολογικά της στοιχεία όπως αυτά προκύπτουν από τις προβλέψεις της για τον προϋπολογισμό του 2012, σύμφωνα με τα οποία ζητά για του χρόνου μεσοσταθμική αύξηση στα τιμολόγιά της κατά 18,7%, με τα νοικοκυριά να επιβαρύνονται με ποσοστό που ξεπερνά και το 30%.

Η ΔΕΗ ισχυρίζεται πως η αύξηση των τιμών λιανικής του ηλεκτρικού ρεύματος είναι απαραίτητη, διότι ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης στο φυσικό αέριο που χρησιμοποιείται στην ηλεκτροπαραγωγή, το Κοινωνικό Τιμολόγιο και η ηλεκτροδότηση των μη διασυνδεδεμένων νησιών από πετρελαιογεννήτριες που γίνεται κάτω του κόστους έχουν αυξήσει πολύ τα έξοδα.

Από την πλευρά του το ΥΠΕΚΑ ασκεί πιέσεις για μείωση του μισθολογικού κόστους της ΔΕΗ και ζητά περικοπές δαπανών μέσω αναδιάρθρωσης του προσωπικού.

Κύκλοι του ΥΠΕΚΑ που επικαλούνται “Τα Νέα” δεν αρνούνται το γεγονός ότι θα υπάρξει αύξηση στις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος από το νέο έτος, διαψεύδουν ωστόσο εκ νέου ότι θα είναι της τάξης του 30%.

Υπενθυμίζεται τέλος πως για επερχόμενες υπέρογκες αυξήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα είχε κάνει λόγο προ ημερών η ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ.

econews

Σχόλια