Ηλιακή ενέργεια τη νύχτα από πρωτοποριακή μονάδα στην Ισπανία

3
23

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Ένα πρωτοποριακό ηλιακό εργοστάσιο που παράγει ενέργεια ακόμα και τη νύχτα εγκαινίασε χθες ο διάδοχος του θρόνου του Άμπου Ντάμπι, στρατηγός Σεΐχης Μοχάμεντ μπιν Ζαγιέντ Αλ Ναχιάν και ο Βασιλιάς της Ισπανίας, Χουάν Κάρλος.

Η μονάδα ισχύος 19,9 megawatt στην Ανδαλουσία της Ισπανίας, ονομάζεται «Gemasolar», μπορεί να τροφοδοτήσει 25.000 νοικοκυριά και αναμένεται να συμβάλλει στη μείωση εκπομπών ρύπων κατά 30.000 τόνους ετησίως.

Πρόκειται για κοινό εγχείρημα των ενεργειακών εταιρειών Masdar και Torresol Energy.

Η καινοτομία της συγκεκριμένης μονάδας έγκειται στη χρήση δυο τεχνολογιών αιχμής στον τομέα των ΑΠΕ, που επιτρέπουν την παραγωγή ενέργειας όταν έχει συννεφιά ή ακόμα και τη νύχτα.

Ειδικότερα, η πρώτη τεχνολογία αφορά στην εγκατάσταση ηλιακών κατόπτρων σε έκταση 185 εκταρίων, που εστιάζουν τις ακτίνες του ήλιου σε ένα μεμονωμένο σημείο, στην κορυφή ενός πύργου ύψους 100 μέτρων.

Η δεύτερη τεχνολογία είναι ένα σύστημα που αντλεί λιωμένο αλάτι για να απορροφήσει τη θερμότητα που παράγεται στην κορυφή του πύργου. Το αλάτι αποθηκεύεται σε μεγάλες δεξαμενές στο έδαφος και συνδέεται με μια γεννήτρια ατμού, απελευθερώνοντας ενέργεια ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Στην ουσία πρόκειται για μια μπαταρία διάρκειας 15 ωρών.

Η μονάδα «Gemasolar» τέθηκε σε λειτουργία τον Ιούνιο και έχει ήδη καταφέρει να παράξει ενέργεια αδιάλειπτα για ένα 24ωρο.

econews

 

3 Σχόλια

  1. Ενδιαφέρον άρθρο αλλά δεν μας λέει πόσο κόστισε.
    Αν είναι αποδοτικό σε σχέση με το κόστος τότε θα εφαρμοστεί και αλλού.

  2. Οταν βλεπετε αραβες να επενδυουν σε εναλλακτικες πηγες ενεργειας να ξερετε οτι το κανουν γιατι ΤΕΛΕΙΩΝΕΙ ΤΟ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ. Δεν ειναι βλακες να επενδυουν σε κατι που θα τους μειωσει την πελατεια, απλα αλλάζουν πεδιο για να μη μεινουν εξω απο την αγορα όταν τους τελειωσει αυτο που πουλανε τοσα χρονια!!!

  3. Μυαλα να κανουν έρευνα έχουμε (αλλα μεταναστευουν), σχολες για να την αναλαβουν εχουμε, γη δημοσια ή εκκλησιαστική έχουμε, έλληνες (της διασποράς ή μη) που να θελουν να κανουν επενδησεις έχουμε,έλληνες που ψάχνουν για δουλεια έχουμε, Ηλιο απο αυτο και αν δεν έχουμε…ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΚΑΝΟΥΜΕ ΤΙΠΟΤΑ;

Comments are closed.