Φυσικό αέριο: η Gazprom προσεγγίζει ιδιώτες παρόχους στην Τουρκία

0
6

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Τους ιδιώτες παρόχους φυσικού αερίου της Τουρκίας έχει προσεγγίσει η ρωσική Gazprom σε περίπτωση που η κρατική Botas διακόψει τις εισαγωγές από τη Ρωσία.

Την πρόθεση της Gazprom για “παράκαμψη” της Botas επιβεβαίωσε Ρώσος αξιωματούχος που δήλωσε πως «εάν η σύμβαση με την κρατική εταιρεία Botas δεν παραταθεί, είμαστε έτοιμοι για την προμήθεια αυτών των όγκων αερίου και σε νέους συνεργάτες – ιδιωτικές επιχειρήσεις – για περαιτέρω πώληση στον τελικό καταναλωτή της τουρκικής αγοράς».

Η Botas ανακοίνωσε στις 30 Σεπτεμβρίου πως δεν θα παρατείνει τη σύμβαση με τη Gazprom που προέβλεπε την εισαγωγή 6.000 εκατομμύρια κυβικών μέτρων φυσικού αερίου από τη Ρωσία για το 2012, καθώς η Μόσχα δεν συναίνεσε στο αίτημα των Τούρκων για μείωση 20% στην τιμή.

Παρόλα αυτά η κυβέρνηση της γείτονος επέτρεψε στους ιδιώτες παρόχους φυσικού αερίου να καταθέσουν προσφορές, καθώς φιλοδοξία της τουρκικής κυβέρνησης είναι η χώρα να μετεξελιχθεί σε βασικό διακομιστικό κέντρο φυσικού αερίου προς την Ευρώπη.

Οι ρωσικές προμήθειες φυσικού αερίου προς την Τουρκία, ο δεύτερος μεγαλύτερος εισαγωγέας ενέργειας της Μόσχας, γίνονται μέσα από το λεγόμενο δυτικό διάδρομο μέσω της Ουκρανίας, της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας και απευθείας μέσω του αγωγού Blue Stream στην Μαύρη Θάλασσα.

Το 2010 η Ρωσία εξήγαγε 18 δις κυβικά μέτρα αερίου προς την Άγκυρα, περίπου το 60% της συνολικής εγχώριας κατανάλωσης φυσικού αερίου στην Τουρκία.

Αιτήσεις για φθηνότερο αέριο προς τη Gazprom έχουν απευθύνει οι Γερμανοί, ενώ οι Ιταλοί της Edison SpA πέτυχαν συμβιβαστική συμφωνία με τους Ρώσους.

econews

Σχόλια