Βιομάζα: θετικό το ΥΠΕΚΑ στις ενστάσεις Καρτάλη για ανάμειξη στα απορρίμματα

1
23

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Με επιστολή του προς τον Υπουργό ΠΕΚΑ, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής Κώστας Καρτάλης είχε αναφερθεί στις ενστάσεις του σχετικά με τις προτάσεις της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ) για την τροποποίηση του Κανονισμού Αδειών Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας με χρήση ΑΠΕ και ΣΗΘΥΑ και ειδικότερα για τη διαμόρφωση νέας ετυμολογίας της βιομάζας, ώστε να δοθεί χώρος στην ανάμειξή της με αστικά απορρίμματα και επιπροσθέτως το μείγμα αυτό να απολαμβάνει της προνομιακής τιμής σύνδεσης με το δίκτυο της ΔΕΗ ως προς την παραγόμενη ηλεκτρική ενέργεια.

Ο Υπουργός ΠΕΚΑ Γ. Παπακωνσταντίνου με επιστολή του προς τον Κ. Καρτάλη αναφέρει ότι: «Στην παρούσα φάση το ΥΠΕΚΑ δεν θα συμπεριλάβει στον υπό έγκριση Κανονισμό τις διατάξεις που αφορούν στην αξιολόγηση αιτημάτων για τη χορήγηση αδειών ηλεκτροπαραγωγής με πρώτη ύλη επεξεργασμένα μη επικίνδυνα αστικά ή βιομηχανικά στερεά απόβλητα. Παρόλα αυτά δεδομένου του επενδυτικού ενδιαφέροντος και του θεσμικού κενού, το Υπουργείο προτίθεται να δρομολογήσει άμεσα την έναρξη διαλόγου σχετικά με την ενεργειακή αξιοποίηση των απορριμμάτων.»

Όπως σημειώνει ο Κ. Καρτάλης «Είναι θετικό ότι το ΥΠΕΚΑ ακούει και συζητά πριν αποφασίσει. Δεν είμαι αρνητικός στην ενεργειακή αξιοποίηση των απορριμμάτων, άλλωστε στα πορίσματα της Επιτροπής Περιβάλλοντος γίνεται λόγος και για αυτή τη δυνατότητα. Είχα όμως εκφράσει ενστάσεις σε ένα νέο ορισμό της βιομάζας που θα επέτρεπε την ανάμειξη της με αστικά απορρίμματα και θα εξακολουθούσε να τη θεωρεί ΑΠΕ. Θα έχουμε τη δυνατότητα να καταθέσουμε τις προτάσεις μας.

Μας ενδιαφέρει και η προώθηση των ΑΠΕ αλλά και ένα σύγχρονο μοντέλο διαχείρισης των απορριμμάτων στην Ελλάδα.»

econews

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Με την ηλιθιότητα δεν πάμε πουθενά κύριοι. Όλη η Ευρώπη, Καναδάς καί άλλοι «βάρβαροι» αξιοποιούν τα ΑΣΑ για παραγωγή ενέργειας ηλεκτρικής και Θερμικής.
    Εμείς είμαστε φαίνεται πολύ πιό περιβαλλοντικά ευαίσθητοι απο Φινλάνδούς, Σουηδούς, Δανούς, Γάλλους, Γερμανούς, Ελβετούς κλπ.κλπ.
    Αλλά η καφρίλα πού διακατέχει τους Εθνοπατέρες αλά Καρτάλη κάπου πρέπει να εκτονωθεί

Comments are closed.