ΑΠΕ: ελλειμματικός ο Ειδικός Λογαριασμός του ΔΕΣΜΗΕ λέει ο Καλαφάτης

0
3

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Δήλωση αναφορικά με το  έλλειμμα του Ειδικού Λογαριασμού της ΔΕΣΜΗΕ Α.Ε., από τον οποίον αμείβονται οι παραγωγοί Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) έκανε ο υπεύθυνος Ενέργειας της Νέας Δημοκρατίας Σταύρος Καλαφάτης.

Ο κ. Καλαφάτης έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για το γεγονός ότι ο λογαριασμός είναι ελλειμματικός και ζήτησε από την κυβέρνηση να λάβει μέτρα για να αντιστραφεί η κατάσταση και να μην πληγούν οι επενδύσεις στις ΑΠΕ.

Αναλυτικότερα, ο κ. Καλαφάτης δήλωσε τα εξής:

«Προκαλεί μεγάλη ανησυχία το γεγονός ότι ο Ειδικός Λογαριασμός της ΔΕΣΜΗΕ Α.Ε., από τον οποίο αμείβονται οι παραγωγοί Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (Α.Π.Ε.), φαίνεται ότι έχει καταστεί πλέον ελλειμματικός σε επικίνδυνο βαθμό.

Είναι προφανές ότι η εξέλιξη αυτή προκαλεί δυσάρεστες επιπτώσεις στις επενδύσεις των Α.Π.Ε. και την περαιτέρω διείσδυσή τους στο ενεργειακό ισοζύγιο της χώρας.

Ο αρμόδιος Υπουργός οφείλει να ξεδιαλύνει το θολό τοπίο και να παραθέσει επίσημα στοιχεία αναφορικά με :

• Τα ποσά που ανακτήθηκαν κατά την τελευταία διετία από τη ΔΕΣΜΗΕ Α.Ε. και εάν αυτά καθιστούν τον Ειδικό Λογαριασμό της επαρκή, ώστε να καλύψει τις συμβατικές της υποχρεώσεις απέναντι στους παραγωγούς Α.Π.Ε.

• Το ακριβές έλλειμμα του Ειδικού Λογαριασμού.

• Τα μέτρα που πρόκειται να λάβει στο μέλλον, ώστε να σταματήσει οριστικά η επενδυτική ανασφάλεια εκ του λόγου αυτού.

Οι ΑΠΕ  αποτελούν ένα σημαντικό και ελπιδοφόρο εργαλείο για την οικονομική ανάπτυξη της χώρας. Δυστυχώς, όμως, η αναβλητικότητα και η ανικανότητα της κυβέρνησης να διαχειριστεί ορθολογικά το πλαίσιο που τις διέπει, αποθαρρύνει τους επενδυτές και απογοητεύει τους πολίτες».

econews

Σχόλια