Ιωάννινα: σε λειτουργία ο ΧΥΤΑ Ελληνικού

0
321

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Ένα από τα σημαντικότερα περιβαλλοντικά έργα του Νομού Ιωαννίνων, ξεκίνησε  τη Δευτέρα τη λειτουργία του, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

Πρόκειται για τον ΧΥΤΑ που έχει κατασκευαστεί στο Ελληνικό και αποτελεί το πρώτο βήμα για την ορθολογική διαχείριση των απορριμμάτων.

Σήμερα, μεταφέρθηκαν τα πρώτα απορρίμματα, από τις Δημοτικές Ενότητες Μπιζανίου και Παμβώτιδας του Δήμου Ιωαννιτών, με προοπτική μέσα στις επόμενες ημέρες να μεταφερθεί το σύνολο των απορριμμάτων του Νομού.

Στο χώρο του ΧΥΤΑ, βρέθηκαν από νωρίς το πρωί ο αντιπρόεδρος του Αναγκαστικού Συνδέσμου Διαχείρισης Απορριμμάτων Σάκης Βλέτσας και ο αντιδήμαρχος Ιωαννίνων Θωμάς Μπέγκας, οι οποίοι είχαν συνεργασία με την επιβλέπουσα αρχή και με τον ανάδοχο του έργου.

Η απεργία που έχει κηρύξει η ΠΟΕ-ΟΤΑ είχε ως αποτέλεσμα να μην κινηθούν σήμερα τα απορριμματοφόρα του Δήμου Ιωαννιτών. Έτσι στον ΧΥΤΑ έγινε εναπόθεση απορριμμάτων από τις Δημοτικές Ενότητες όπου εργάζονται ιδιώτες.

Η λειτουργία του ΧΥΤΑ έγινε εφικτή, χάρη στη συνεργασία του Δήμου Ιωαννιτών με τον Αναγκαστικό Φορέα και την Περιφέρεια Ηπείρου. Έτσι ένα χρόνιο πρόβλημα του Νομού Ιωαννίνων λύνεται οριστικά και συνάμα ανάβει το πράσινο φως για την έναρξη αποκατάστασης της χωματερής στη Δουρούτη.

«Η σημερινή είναι η πρώτη μέρα λειτουργίας του ΧΥΤΑ, ενός μεγάλου περιβαλλοντικού έργου για την περιοχή μας. Η εξέλιξη αυτή, ήταν το αποτέλεσμα της συνεργασίας του Φορέα Διαχείρισης, της Περιφέρειας Ηπείρου, της Αποκεντρωμένης Διοίκησης και του Δήμου Ιωαννιτών.

Αν η συνεργασία αυτή υπήρχε και κατά το παρελθόν τότε ο ΧΥΤΑ θα είχε λειτουργήσει νωρίτερα. Θεωρούμε απαραίτητο η συνεργασία να συνεχιστεί σε όλο το φάσμα της διαχείρισης των απορριμμάτων, ώστε ο Νομός  Ιωαννίνων να καταστεί πρωτοπόρος», ανέφερε στις δηλώσεις του ο αντιπρόεδρος του Αναγκαστικού Συνδέσμου Σάκης Βλέτσας.

Ο αντιδήμαρχος Ιωαννίνων Θωμάς Μπέγκας εξήρε την συνεργασία που υπήρξε και υπογράμμισε ότι τώρα, το μεγάλο στοίχημα, είναι η ανακύκλωση και η διαλογή στην πηγή.

«Η Δημοτική Αρχή Ιωαννίνων είναι πιστή στις προεκλογικές δεσμεύσεις. Μία από τις δεσμεύσεις αυτές ήταν να πρωταγωνιστήσει στην προστασία του περιβάλλοντος.

Το δείχνει λοιπόν εμπράκτως. Η έναρξη λειτουργία του ΧΥΤΑ, θα δώσει τη δυνατότητα να ξεκινήσει η αποκατάσταση της Δουρούτης και να απαλλαγούμε έτσι από μία μεγάλη περιβαλλοντική πληγή. Για το Δήμο μας, το μεγάλο στοίχημα πλέον είναι η ανακύκλωση.

Θα συνεργαστούμε με τους υπόλοιπους δήμους ώστε να αναπτύξουμε ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα», υπογράμμισε στις δηλώσεις του ο αντιδήμαρχος Θωμάς Μπέγκας.

Η επιβλέπουσα μηχανικός Βασιλική Κωστούλα, αναφέρθηκε στα τεχνικά χαρακτηριστικά του έργου, υπογραμμίζοντας ότι τις πρώτες ημέρες λειτουργίας, απαιτείται συγκεκριμένος όγκος απορριμμάτων ώστε να μην προκύψουν προβλήματα στη μεμβράνη.

Η χωρητικότητα του ΧΥΤΑ ανέρχεται στις 814 χιλιάδες κυβικά μέτρα. Εκτιμάται ότι μπορεί να καλύψεις τις ανάγκες μιας δεκαετίας, ενώ ο χρόνος μπορεί να αυξηθεί με ένα ευρύ και πετυχημένο πρόγραμμα ανακύκλωσης.

«Ξεκινά η λειτουργία του πιο μεγάλου περιβαλλοντικού έργου της Ηπείρου. Ενός έργου άρτια κατασκευασμένου.

Για όσο διάστημα έχουμε την ευθύνη της λειτουργίας του δεσμευόμαστε ότι δεν θα ανακύψει το παραμικρό πρόβλημα», σημείωσε στις δηλώσεις του ο εκπρόσωπος της αναδόχου εταιρείας Γιώργος Παπαζήσης.

Το έργο του ΧΥΤΑ χρηματοδοτήθηκε από το Γ’ ΚΠΣ και από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα του Υπουργείου Περιβάλλοντος. Ο προϋπολογισμός του ανήλθε στα 12 περίπου εκατομμύρια ευρώ.

Ένα εκατομμύριο διατέθηκε για την προμήθεια του εξοπλισμού, ενώ στο 1,5 εκατομμύρια φτάνει ο προϋπολογισμός του έργου για την οδό πρόσβασης στον ΧΥΤΑ.

econews

Σχόλια