Τρύπα όζοντος "μαμούθ" πάνω από την Αρκτική

0
76

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Μια τεραστίων διαστάσεων τρύπα στο στρώμα του όζοντος πάνω από την Αρκτική, τη μεγαλύτερη καταγεγραμμένη στο Βόρειο Ημισφαίριο, εντόπισαν επιστήμονες.

Όπως αναφέρεται στη σχετική έκθεση, το φαινόμενο έλαβε χώρα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα και δεν προκλήθηκε από ανθρώπινη δραστηριότητα.

Η τρύπα του όζοντος πάνω από την Αρκτική ήταν πολύ μικρότερη μέχρι το Μάρτιο του 2011, όταν ένας συνδυασμός μετακίνησης αερίων μαζών και πολύ χαμηλών θερμοκρασιών δημιούργησε συνθήκες κατάλληλες για την αποσάθρωση του στρώματος του όζοντος από ήδη υπάρχουσες στην ατμόσφαιρα χημικές ενώσεις του χλωρίου.

Τα ευρήματα της έρευνας που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Nature στις 3 Οκτωβρίου δείχνουν εκτεταμένη απώλεια όζοντος πάνω από τη βόρεια Ρωσία, περιοχές της Γροιλανδίας και της Νοργηγίας, όπερ σημαίνει ότι οι κάτοικοι των περιοχών αυτών είναι εκτεθειμένοι σε υψηλότερα επίπεδα υπεριώδους ακτινοβολίας (UV).

Τρύπα του όζοντος ονομάζεται το φαινόμενο κατά το οποίο το στρώμα του όζοντος που βρίσκεται στα ανώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας της Γης μειώνεται σε πάχος.

Λόγω του ότι το όζον (αλλοτροπική μορφή του οξυγόνου, τριατομικό οξυγόνο, Ο3) προστατεύει από την ηλιακή ακτινοβολία, απορροφώντας σημαντικό τμήμα της υπεριώδους, η δημιουργία της τρύπας του όζοντος έχει αρνητικά αποτελέσματα στην ανθρώπινη υγεία.

Επίσης αυξάνει την θερμοκρασία στον πλανήτη και βοηθάει αρνητικά στο λιώσιμο των πάγων. Το φαινόμενο αυτό θεωρείται πως δημιουργήθηκε από υπερβολική χρήση χλωριοφθορανθράκων (CFC) που χρησιμοποιούνταν σε κλιματιστικά και γενικά σε ψυκτικές συσκευές.

Στην επέκταση του επίσης συμβάλλουν τόσο τα καυσαέρια (από την κυκλοφορία των οχημάτων) όσο και τα αέρια απόβλητα των εργοστασίων.

econews,Wikipedia

Σχόλια