Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων – Τι λέει ο υφυπουργός για το νομοσχέδιο

0
38

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Η Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων καθιερώθηκε το 1931 σε ένα συνέδριο περιβαλλοντιστών στη Φλωρεντία, ως ένας τρόπος για την ευαισθητοποίηση κοινού και ειδικών για τα υπό εξαφάνιση ζώα.

Από τότε, η γιορτή διευρύνθηκε και περιλαμβάνει όλα τα είδη του ζωικού βασιλείου.

Η επιλογή της 4ης Οκτωβρίου ως Παγκόσμια Ημέρα Ζώων έγινε επειδή συμπίπτει με τον εορτασμό της μνήμης του Αγίου Φραγκίσκου της Ασίζης, που έχει αναγορευτεί από την Καθολική Εκκλησία ως προστάτης των ζώων και του περιβάλλοντος.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για τα Ζώα σε δηλώσεις προέβη ο  Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιάννης Δριβελέγκας: «Εδώ και αρκετές δεκαετίες, τόσο στις προηγμένες χώρες της Ευρώπης και της Αμερικής, αλλά και στην Ελλάδα πλέον, από τις δεκαετίες του 1960-1970 και πέρα, η διατήρηση ζώων συντροφιάς δεν είναι προνόμιο μόνον λίγων, εκκεντρικών ατόμων, με υψηλό εισόδημα. Είναι τρόπος ζωής, δείγμα κοινωνικότητας, συντροφικότητας, προόδου και ευαισθησίας.

Είναι δε γεγονός ότι μια κοινωνία που είναι ευαισθητοποιημένη πάνω στα θέματα προστασίας των ζώων έχει ιδιαίτερα ανεπτυγμένη και τη νοοτροπία προστασίας του ανθρώπου.

Έχουμε αποδείξει εδώ και πολλά χρόνια ότι είμαστε πρωτοπόροι στη διαμόρφωση μιας σύγχρονης φιλοζωικής πολιτικής για τα δικαιώματα και τη θεσμική προστασία των αδέσποτων και δεσποζόμενων ζώων συντροφιάς, με σκοπό την ομαλή συνύπαρξή τους με τον άνθρωπο.

Το ΠΑΣΟΚ, ως Κυβέρνηση, με τον προοδευτικό Νόμο 3170/2003 θέσπισε για πρώτη φορά ένα συνολικό πρωτοποριακό πλαίσιο για την προστασία των ζώων.

Το νέο νομοσχέδιο που προωθεί τώρα το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ύστερα από μακρά και διεξοδική διαβούλευση με όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς και τα σωματεία, έρχεται να συμπληρώσει και να διευρύνει τις προβλέψεις του Νόμου 3170/2003.

Αυτό το νέο σχέδιο νόμου προβλέπει ένα οργανωμένο σύστημα σήμανσης και καταγραφής των ζώων συντροφιάς, που θα βελτιώσει και το σύστημα περισυλλογής και περίθαλψης των ζώων. Επιπλέον, επιδιώκεται και η προστασία των ζώων, από την εκμετάλλευση ή την χρησιμοποίησή τους σε παραστάσεις ή εκδηλώσεις για σκοπούς κερδοσκοπικούς με τη λήψη μέτρων που θα την απαγορεύουν και προβλέπονται κατά πολύ αυστηρότερες ποινικές και διοικητικές κυρώσεις από αυτές που προέβλεπαν οι νόμοι 1197 και 3170.

Ο διάλογος για την τελική διαμόρφωση του νέου νομικού πλαισίου για την προστασία των ζώων θα ολοκληρωθεί πολύ σύντομα μέσα από τις διαδικασίες της Βουλής.

Θέλω να επισημάνω ότι για το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης η προστασία των ζώων είναι μια συνεχής διαδικασία. Θεωρούμε ότι ακόμα και σε περιόδους κρίσης, όπως αυτή που διανύουμε, η αγάπη για τα ζώα και η προστασία τους αποτελούν δείγμα πολιτισμού και κοινωνικής ευαισθησίας».

econews

Σχόλια