Κ. Μητσοτάκης: καθυστερήσεις στην ενσωμάτωση της Οδηγίας για τα απόβλητα

0
10

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Δήλωση σχετικά με τις πολιτικές διαχείρισης αποβλήτων της κυβέρνησης έκανε ο υπεύθυνος του Τομέα Περιβάλλοντος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο κ. Μητσοτάκης έκανε λόγο για αδικαιολόγητη καθυστέρηση στην ενσωμάτωση της σχετικής Κοινοτικής Οδηγίας και κάλεσε την κυβέρνηση να κλείσει την εκκρεμότητα.

Αναλυτικότερα, ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε τα εξής:

«Η Οδηγία-Πλαίσιο 98/2008 της Ε.Ε. αλλάζει ριζικά τον τρόπο με τον οποίο διαχειριζόμαστε τα απόβλητα για τα επόμενα χρόνια και αποτελεί συμβατική υποχρέωση της χώρας μας να ενσωματωθεί στο Εθνικό Δίκαιο.

Αν και ουσιαστικά πρόκειται για καταστατική συμμόρφωση της χώρας μας με τις ευρωπαϊκές επιταγές, που θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό όλες τις πολιτικές της χώρας μας από εδώ και στο εξής για τη διαχείριση των αποβλήτων, η κυβέρνηση, δύο χρόνια μετά την ανάληψη της εξουσίας, έχει καθυστερήσει τραγικά στην ενσωμάτωσή της.

Ένα κατά βάση διαδικαστικό ζήτημα έχει καταντήσει, με αποκλειστική ευθύνη της κυβέρνησης, κακογραμμένο σίριαλ με άγνωστο τέλος. Οι κατά καιρούς δηλώσεις αρμόδιων κυβερνητικών στελεχών είναι χαρακτηριστικές της αδράνειας και της ανακολουθίας, που ούτως ή άλλως χαρακτηρίζει την πολιτική της κυβέρνησης συνολικά στη διαχείριση των απορριμμάτων.

Στις 24 Ιανουαρίου 2011 ο συναρμόδιος Υπουργός Εσωτερικών κ. Ραγκούσης δήλωνε στη Βουλή ότι «…η ενσωμάτωση της οδηγίας 98/2008 ολοκληρώνεται τον επόμενο μήνα».

Στις 18 Μαΐου 2011 η επίσης συναρμόδια Υπουργός Περιβάλλοντος κα Μπιρμπίλη επαναλαμβάνει σε ημερίδα ότι «η ενσωμάτωση της οδηγίας 98/2008 ολοκληρώνεται πολύ σύντομα».

Παράλληλα, τον Απρίλιο του 2011 δημοσιεύεται για διαβούλευση και παρουσιάζεται στο Υπουργικό Συμβούλιο το σχετικό σχέδιο νόμου. Έκτοτε η τύχη του αγνοείται.

Έχουν περάσει έξι μήνες και μέχρι σήμερα δεν έχει έρθει καν στη Βουλή για συζήτηση και ψήφιση, χωρίς κανέναν προφανή λόγο. Η καθυστέρηση, μάλιστα, στην εφαρμογή της θα είναι ακόμα μεγαλύτερη αν συνυπολογιστεί ότι θα χρειαστεί η έκδοση σχετικών κανονιστικών πράξεων, σε μια περίοδο που πληθαίνουν οι προειδοποιήσεις της Ε.Ε. για πιθανή απώλεια κοινοτικών πόρων και καταδίκες σε βάρος της χώρας μας.

Είναι ακατανόητη η καθυστέρηση της κυβέρνησης να κλείσει μια πολύ σημαντική θεσμική εκκρεμότητα της χώρας, γεγονός που ουσιαστικά εμποδίζει την υλοποίηση μιας σύγχρονης και αποτελεσματικής πολιτικής στη διαχείριση των αποβλήτων, που έχει μεγάλη ανάγκη η χώρα μας.

Γι’ αυτό το θέμα κατέθεσα σχετική Ερώτηση στη Βουλή».

econews

Σχόλια