Τα “ματωμένα” δικαιώματα άνθρακα από την Ονδούρα θορυβούν την Ευρώπη

0
10

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Η δολοφονία 23 αγροτών στην Ονδούρα εξαιτίας της διένεξης τους με τους ιδιοκτήτες μιας εγκεκριμένης από τα Ηνωμένα Έθνη φυτείας φοινικέλαιου οδηγεί τον Μηχανισμό Καθαρής Ανάπτυξης (Clean Development Mechanism-CDM) σε αναθεώρηση των πρακτικών του.

Όπως αναφέρει το EurActiv, οι δολοφονίες πυροδότησαν την αντίδραση των Βρυξελλών, με τον “πράσινο” Ολλανδό ευρωβουλευτή Bas Eickhout να μιλάει για επονείδιστη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ο ευρωβουλευτής εξέφρασε την πρόθεση να ασκήσει πιέσεις στην Κομισιόν ώστε να απαγορεύσει τη χρήση δικαιωμάτων άνθρακα από τις εν λόγω φυτείες στο ευρωπαϊκό Σύστημα Εμπορίας Ρύπων (ETS).

Οι 23 δολοφονηθέντες αγρότες προσπάθησαν να επανακτήσουν γη, που όπως υποστήριζαν, είχε πωληθεί παράνομα σε μεγάλες εταιρείες-φυτείες φοινικέλαιου, όπως η Grupo Dinant.

Η επιτροπή ανθρωπίνων δικαιωμάτων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ήταν ενήμερη για τα γεγονότα στην Ονδούρα από τον Ιούλιο όταν παρέλαβε καταγγελία από την International Fact Finding Mission σύμφωνα με την οποία 23 τοπικοί αγρότες, ένας δημοσιογράφος και ο συνεργάτης του δολοφονήθηκαν στην περιοχή του Bajo Aguán από τον Ιανουάριο του 2010 ως το Μάρτιο του 2011.

Συνεργοί στις δολοφονίες ήταν υπάλληλοι ιδιωτικών εταιρειών υπηρεσιών ασφαλείας των εταιρειών οι οποίοι συνεργάστηκαν με αξιωματικούς της αστυνομίας και του στρατού.

Η Διαμερικανική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων θα ενημερωθεί για την αναφορά στις 24 Οκτωβρίου, ενώ αντιπροσωπεία ευρωβουλευτών θα επισκεφθεί την περιοχή από την 31η Οκτωβρίου ως τις 4 Νοεμβρίου.

Ο Μηχανισμός Καθαρής Ανάπτυξης του ΟΗΕ είχε δώσει την έγκρισή του στη φυτεία για την παραγωγή φοινικέλαιου ως πρώτη ύλη για βιοαέριο. Αξιωματούχοι του οργανισμού δηλώνουν πως “δεν είναι αστυνομικοί επιθεωρητές” και πως “πρόκειται για τραγικά περιστατικά, αλλά ακολουθήθηκαν όλες οι προβλεπόμενες διαδικασίες”.

Δικαιώματα άνθρακα από τις “ματωμένες” φυτείες διαπραγματεύονται ελεύθερα στο ευρωπαϊκό Σύστημα Εμπορίας Ρύπων, το οποίο επιτρέπει στους ρυπαντές να αντισταθμίζουν τις εκπομπές αερίων από την εμπορική δραστηριότητά τους με κατ’όνομα “καθαρές” ενεργειακές επενδύσεις.

econews

Σχόλια