Υδατοκαλλιέργειες: "καθυστερεί το Χωροταξικό Πλαίσιο" λέει ο Κ. Μητσοτάκης

0
19

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Καθυστερήσεις στην υπογραφή του Ειδικού Χωροταξικού Πλαισίου για τις Υδατοκαλλιέργειες καταγγέλλει ο υπεύθυνος του τομέα Περιβάλλοντος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Αναλυτικότερα, ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε τα εξής:

«Οι υδατοκαλλιέργειες είναι ένας πολλά υποσχόμενος κλάδος της οικονομίας που μπορεί, υπό προϋποθέσεις, να εξελιχθεί σε έναν από τους κορυφαίους παραγωγικούς κλάδους για την χώρα μας την επόμενη δεκαετία.

Ο τομέας των ιχθυοκαλλιεργειών στην Ελλάδα αυξάνεται κατά 3% ετησίως, το 80% της εγχώριας παραγωγής κατευθύνεται σε εξαγωγές, ενώ η ζήτηση σε προϊόντα του βαίνει συνεχώς αυξανόμενη διεθνώς. Η ελληνική υδατοκαλλιέργεια έχει, κατά συνέπεια, τις δυνατότητες να εξελιχθεί σε έναν ανταγωνιστικό και εξωστρεφή κλάδο, αρκεί να διαμορφωθεί το απαραίτητο πλαίσιο και να τεθούν συγκεκριμένες προϋποθέσεις.

Μια από τις σημαντικότερες είναι η ρύθμιση των υπαρχόντων χωροταξικών ασαφειών και στρεβλώσεων με τη θεσμοθέτηση του Ειδικού Χωροταξικού Πλαισίου για τις Υδατοκαλλιέργειες. Αν και το πρώτο σχέδιο της σχετικής Κοινής Υπουργικής Απόφασης παρουσιάστηκε από το ΥΠΕΚΑ το Μάρτιο του 2011, έχουν περάσει επτά μήνες και ακόμα δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία υπογραφής του.

Είναι πραγματικά ακατανόητη η πολύμηνη καθυστέρηση του αρμόδιου Υπουργείου σε μια περίοδο που η κυβέρνηση οφείλει να επιταχύνει διαδικασίες, που θα φέρουν μικρές και μεγάλες επενδύσεις και κινητικότητα σε μια οικονομία που έχει παραλύσει. Για να καταστεί αποτελεσματικό, το χωροταξικό για τις υδατοκαλλιέργειες οφείλει να είναι λειτουργικό και αντιγραφειοκρατικό, να λαμβάνει υπόψιν του τις ιδιαίτερες περιβαλλοντικές συνθήκες και να συνυπολογίζει τις άλλες παραγωγικές δραστηριότητες κάθε περιοχής.

Το αρμόδιο Υπουργείο οφείλει να προχωρήσει άμεσα στη θεσμοθέτηση του ειδικού χωροταξικού για τις υδατοκαλλιέργειες και, εάν θέλει να έχει ένα πιο ολοκληρωμένο και περισσότερο λειτουργικό πλαίσιο, να επανεξετάσει τη στάση του για τη θέσπιση του ειδικού χωροταξικού για τον παράκτιο και νησιωτικό χώρο, που -επί μήνες- είναι παραγκωνισμένο. Είναι το ελάχιστο που έχει να κάνει η κυβέρνηση, προκειμένου να προωθήσει, επιτέλους, έναν πολλά υποσχόμενο κλάδο της οικονομίας μας.

Γι’ αυτό το θέμα, κατέθεσα σήμερα σχετική Ερώτηση στη Βουλή».

econews

Σχόλια