Η κλιματική αλλαγή διώχνει ζωικά είδη από τα οικοσυστήματά τους

0
6

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Η κλιματική αλλαγή αναμένεται να διαταράξει τα δρομολόγια των ζωικών ειδών που εγκαταλείπουν τα οικοσυστήματά τους προς αναζήτηση περισσότερων φιλόξενων.

Σύμφωνα με νέα μελέτη, η επιβίωσή τους εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το τι θα συναντήσουν στους νέους δρόμους που θα επιλέξουν.

Η έρευνα βασίστηκε στην παρακολούθηση 15 ειδών αμφιβίων στις δυτικές Ηνωμένες Πολιτείες τα οποία εκτιμάται πως μετακινούνται κατά 24 χιλιόμετρα ανά δεκαετία προς αναζήτηση νέου, πιο κατάλληλου φυσικού περιβάλλοντος.

Τα μαθηματικά μοντέλα που χρησιμοποιήθηκαν έδειξαν πως η ευμετάβλητη φύση της κλιματικής αλλαγής, η οποία γίνεται καλύτερα ορατή σε τοπικό επίπεδο.

Προς το παρόν κανένα από τα 15 είδη (βάτραχοι, σαλαμάνδρες και φρύνοι) δεν διατρέχει κίνδυνο.

Ωστόσο, το 2100, σύμφωνα με την εξομοίωση κλιματικών συνθηκών, οκτώ είδη θα έχουν εξαφανιστεί ή θα κινδυνεύουν σοβαρά με εξαφάνιση, υποστηρίζει ο Dov Sax οικολόγος επιστήμονας του Brown University.

Ο δρόμος προς νέα καταφύγια διακόπτεται όταν το τοπικό κλίμα διαφοροποιείται άρδην προς το θερμότερο ή το ξηρότερο καθιστώντας την περιοχή μη κατοικήσιμη για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Η τάση αυτή μεταφράζεται σε απώλεια ζωτικού χώρου για πολλά είδη, καθώς τα συνήθη, φιλόξενα οικοσυστήματα συρρικνώνονται.

Ο ρόλος της κλιματικής αλλαγής στην επιβίωση των ειδών εξαρτάται από την ικανότητά τους να ανθίστανται και να επιβιώνουν υπό μη ιδανικές συνθήκες, ιδιότητα που δεν μοιράζονται πολλά είδη στον πλανήτη

Η έρευνα δεν μελετά μεμονωμένα είδη πανίδας, αλλά επιχειρεί να ρίξει φως στις μεταβολές που θα εμφανιστούν στην κίνηση των οικοσυστημάτων εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής.

econews

Σχόλια