Θεσσαλονίκη: περιβαλλοντικές δράσεις από τη ΧΑΝΘ

0
2

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

«Είμαι πολίτης και όχι απλά κάτοικος!» Με αυτό το μήνυμα ξεκίνησαν τις ομιλίες τους ο Πρόεδρος της ΧΑΝΘ κ. Ιωάννης Σωσσίδης και ο Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος και Ελευθέρων Χώρων κ. Κωνσταντίνος Ζέρβας, σε συνέντευξη τύπου που έδωσαν την Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου στην αίθουσα σεμιναρίων της ΧΑΝΘ

«Η έμπνευση για τον τίτλο του προγράμματος προέρχεται από την έννοια της πόλις – πολίτης από την αρχαιότητα, όπου σημασία δινόταν στην σύμπραξη ανθρώπων και τη δράση τους για το κοινό καλό» λέει η ΧΑΝΘ.

Στόχος του προγράμματος είναι να ενεργοποιήσει τα μέλη μας, τους συμμετέχοντες στα προγράμματα μας τους φίλους της ΧΑΝΘ, μέλη άλλων οργανώσεων κάθε μικρό ή μεγάλο κάτοικο της πόλης μας για την προστασία του αστικού περιβάλλοντος, την ανάδειξη των τυχόν προβλημάτων, την ανάληψη πρωτοβουλιών για τη φροντίδα του.

Το πρόγραμμα θα αναπτύξει δράσεις που θα αφορούν ενήλικες και παιδιά:

Μερικές από τις δράσεις που προγραμματίζονται είναι:

Α. Παρατηρητήριο αστικού περιβάλλοντος

• Με δράσεις ατομικής πρωτοβουλίας , τα μέλη – πολίτες υιοθετούν κάποιον δρόμο και παρατηρούν την κατάσταση των δένδρων , πάρκων, πινακίδων, κάδων, πεζοδρομίων και αναφέρουν τυχόν προβλήματα μέσω site στη ΧΑΝΘ η οποία τα μεταβιβάζει στην αρμόδια υπηρεσία του Δήμου και στην συνέχεια από κοινού οργανώνουν δράση επέμβασης με εθελοντές εφόσον αυτό είναι εφικτό. Πιλοτικά για το Α΄διαμέρισμα . ‘Ηδη έχουμε ολοκληρώσει την καταγραφή 27 κεντρικών αξόνων του α΄ δημοτικού διαμερίσματος.

• Με μαζικές δράσεις εθελοντών όπως καταγραφής – αποτύπωσης της κατάστασης των δενδροδόχων, δενδροφυτεύσεις όπως είναι η εκδήλωση που οργανώνουμε την Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου, στις 18:00.

• Με μαζικές δράσεις για την φροντίδα του περιβάλλοντα χώρου μνημείων, αγαλμάτων

Β. Δράσεις ενημέρωσης για υιοθέτηση αυτής της νοοτροπίας από περισσότερους συμπολίτες μας.

Γ. Δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των παιδιών – μελών μας αλλά και των μαθητών των σχολείων της περιοχής.

To όλο πρόγραμμα ξεκίνησε ύστερα από την προτροπή που απηύθυνε η Αντιδημαρχία Περιβάλλοντος προς τις εθελοντικές οργανώσεις της πόλης. Στην εκδήλωση της Τετάρτη 28/9/2011 συμμετείχε και η Αντιδημαρχία Περιβάλλοντος  με τη δέσμευση ότι στα σημεία που έχουν αποτυπωθεί θα φυτευθεί ένα δένδρο.

Η ΧΑΝΘ καλεί πολίτες και εθελοντές άλλων οργανώσεων να συνδράμουν την προσπάθειά της.

econews

Σχόλια