Υδρογονάνθρακες: στην Κυπριακή ΑΟΖ το «Πίρι Ρέις»

0
12

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας αλλά σε διεθνή ύδατα εξακολουθεί να κινείται το τουρκικό σεισμογραφικό σκάφος «Πίρι Ρέις», σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Φιλελεύθερος.

Ειδικότερα, πληροφορίες αναφέρουν ότι το «Πίρι Ρέις» πλέει κοντά στα κυπριακά οικόπεδα 7, 8 και 12 σε απόσταση 45 χιλιομέτρων από την πλατφόρμα και 100 χιλιομέτρων από τις ακτές της Λεμεσού.

Στο μεταξύ, όπως αναφέρει το δημοσίευμα, ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας εκτόξευσε νέες απειλές, επισημαίνοντας ότι η Τουρκία θα συνεχίσει τις δραστηριότητές της αν η Κυπριακή Δημοκρατία δεν τερματίσει τις έρευνες.

Σημειώνεται ότι την Τρίτη το τουρκικό ερευνητικό σκάφος κινήθηκε καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας στην υποθαλάσσια οροσειρά του Ερατοσθένη, εκτελώντας εμφανώς σε αυτό το στάδιο στοχευμένη σάρωση του ορεινού όγκου, αφού πηγαινοερχόταν σε παραλληλόγραμμα, παράλληλα με τον άξονα της κορυφογραμμής του.

Ο Ερατοσθένης, είναι ένας τεράστιος, βυθισμένος ορεινός όγκος, περίπου 120 χιλιόμετρα μήκος και 80 χιλιόμετρα πλάτος.

Εκτιμάται ότι από νωρίς το πρωί μέχρι και αργά το απόγευμα το «Πίρι Ρέις» είχε σαρώσει περίπου 200 γραμμικά χιλιόμετρα σχεδόν στο σύνολό τους επί του Ερατοσθένη.

econews

Σχόλια