Ταυρομαχίες "τέλος" στην Καταλωνία

1
28

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Με το σφαγιασμό έξι ταύρων συνολικού βάρους έξι τόνων από τρεις κορυφαίους Ισπανούς ταυρομάχους έπεσε η αυλαία της τελευταίας ταυρομαχίας στην ιστορία της Καταλωνίας, κατόπιν της απαγόρευσης του μακραίωνου εθίμου στην περιοχή της βορειοανατολικής Ισπανίας.

Οι 18.000 θεατές που κατέκλυσαν προχτές την αρένα Monumental της Βαρκελώνης -τελευταία “ενεργή” στην πόλη- χειροκρότησαν τους ταυρομάχους και δεν σταμάτησαν τις ενθουσιώδεις ζητωκραυγές καθ’ όλη τη διάρκεια της ταυρομαχίας.

Ο 28χρονος Καταλανός ταυρομάχος Σεραφίν Μαρίν, φανατικός υπέρμαχος του εθίμου, έβαλε το χέρι στη θέση της καρδιάς αφότου σφαγίασε τον ταύρο “Dudalegre” βάρους 570 κιλών.

Στη συνέχεια το κοινό αποθέσωσε τους τρεις ταυρομάχους, μεταξύ των οποίων και ο θρυλικός Χοσέ Τομάς,  κουβαλώντας τους στους ώμους έξω από την αρένα.

“Για τη Βαρκελώνη το κλείσιμο αυτής της αρένας είναι σα να ρίχνεις ένα πίνακα του Πικάσσο στα σκουπίδια” δήλωσε στο AP ο 68χρονος θεατής και θιασώτης του εθίμου, Κριστομπάλ.

Η τοπική κυβέρνηση της Καταλωνίας ψήφισε τον Ιούλιο υπέρ της απαγόρευσης των ταυρομαχιών από την 1η Ιανουαρίου 2012, κατόπιν της συγκέντρωσης 180.000 υπογραφών από φιλοζωικές οργανώσεις.

Πρόκειται για την πρώτη περιοχή της Ισπανίας που απαγορεύει τις ταυρομαχίες, αλλά δεν φαίνεται να υπάρχει διάθεση από άλλες περιοχές να μιμηθούν το παράδειγμά της.

Οι επικριτές της απόφασης, όπως ο Μαρίν, υποστηρίζουν πως η κατάργηση του εθίμου δεν αποτελεί ζήτημα αναγνώρισης δικαιωμάτων στα ζώα, αλλά πως πρόκειται για δάκτυλο των Καταλανών εθνικιστών που επιθυμούν απόσχιση από την Ισπανία και απομάκρυνση από τα ισπανικά έθιμα.

Ο ίδιος πάντως φόρεσε μια στολή με τα χρώματα της καταλανικής σημαίας.

econews

1 ΣΧΟΛΙΟ

Comments are closed.